Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Coșmarul moldovenilor din Israel: Cum se protejează de atacurile armate

© AP Photo / Khalil HamraЗапуск ракет по Израилю в Газе
Запуск ракет по Израилю в Газе  - Sputnik Moldova, 1920, 17.05.2021
Abonare
Moldoveanca Valentina Chicireac, care muncește în Israel, a făcut dezvăluiri la Radio Sputnik Moldova despre conflictul cu Fâșia Gaza.

CHIȘINĂU, 17 mai - Sputnik. Valentina Chicireac susține că nimeni nu s-a așteptat la declanșarea unui conflict armat și din această cauză oamenii au intrat în panică. 

Un avion pe pista de decolare a unui aeroport, imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 17.05.2021
Societate
Vor putea veni acasă moldovenii din Israel după 18 mai?

„A fost panică, pentru că a fost pe neprins de veste. Eu locuiesc în Bat Yam. Nu e departe de la noi Palestina. Și când sunt explozii noi auzim aici în Bat Yam. În casele noi sunt camere făcute speciale în caz de război, camere special betonate. Noi, fiind în case vechi, nu avem așa ceva. Am ieșit pe scări și stăteam pe scări. Când se aud sirenele, toți locatarii știu că au un minut și jumătate ca să iasă din casă. Când începe a exploda, primele zboară geamurile și noi ieșim pe scara blocului”, a declarat moldoveanca stabilită în Israel. 

Femeia mai spune că moldovenii stabiliți în Israel nu se simt în siguranță.

„Nu toți pot să iasă la lucru, pentru că se tem. E neplăcută situația, multă agresiune este peste tot. Rachetele ajung oriunde”.

Valentina Chicireac afirmă că, după primele atacuri din partea Fâșiei Gaza, în orașul Bat Yam în care locuiește au început actele de violență și de vandalism comise de localnici. 

„Pe malul mării mergeau israelieni mascați, care puneau ca un fel de basma pe față și începeau a distruge toate magazinele arabilor. Era mare vandalism, răcneau. Stricau magazine, vitrine. După asta au început mai multe atacuri din partea Palestinei spre Israel”, afirmă femeia.

Moldoveanca mai spune că părerile localnicilor sunt împărțite în ceea ce privește conflictul armat. 

„La toți diferă părerile. Unii zic că „noi suntem israelieni, voi sunteți palestinieni. Palestinienii vin la noi, noi le dăm lucru, leafă și iată ei cum fac”. Multor parcă le-ar conveni că au început atacurile, iar alții spun că nu e bine, pentru că mor oameni”. 

ВВС Израиля нанесли авиаудары по высотке в Газе, в которой расположены офисы американского информагентства Associated Press и катарского телеканала «Аль-Джазира» - Sputnik Moldova, 1920, 17.05.2021
Societate
Moldovenii din Israel își fac bagajele ca să revină acasă: Ce se întâmplă

Situația de la granița dintre Israel și sectorul palestinian Gaza s-a acutizat pe 10 mai. 

Ciocnirile dintre musulmani și poliția israeliană, care au început după evacuarea mai multor familii palestiniene din din Ierusalimul de Est, au escaladat în ostilități.

Ca urmare a atacurilor cu rachete aproape continue în Israel, șapte civili și un soldat au fost uciși, iar peste 200 oameni au fost răniți. Tel Aviv a atacat Fâșia Gaza, ucigând mai mulți militanți, inclusiv comandanți de război.

Potrivit Ministerului Sănătății din Palestina, aproximativ 140 de persoane au devenit victime ale atacurilor israeliene, aproximativ o mie au fost rănite.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0