Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce se va întâmpla după alegeri? Iată ce coaliții pot apărea în noul Parlament

© Sputnik / Rodion ProcaЗаседание парламента РМ – вотум недоверия правительству Санду / Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură
Заседание парламента РМ – вотум недоверия правительству Санду / Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură - Sputnik Moldova, 1920, 17.05.2021
Abonare
Politologul Victor Juc a vorbit în studioul Radio Sputnik Moldova despre posibilele configurații din Parlament după alegerile parlamentare anticipate.

CHIȘINĂU, 17 mai - Sputnik. Politologul Victor Juc susține că este puțin probabil ca Partidul Acțiune și Solidaritate să obțină o majoritate după alegerile parlamentare, așa că va trebui să se așeze la masa de negocieri. 

„Dacă nu obține majoritate, PAS va trebui să negocieze cu cineva. Dacă trece PPDA, care are toate șansele ca să treacă, conform sondajelor, atunci va fi un aliat firesc, dar depinde câte mandate. Eu consider că are șanse să treacă, mai ales că au și o echipă bună, iar liderul lor, Andrei Năstase, s-a maturizat din punct de vedere politic”, a declarat Victor Juc. 

Un alt „aliat” al PAS poate deveni Partidul Democrat din Moldova, consideră expertul. 

„Partidul Democrat are și el o mică șansă, pentru că are în teritoriu o prezență bună. Dacă cei din teritoriu se vor implica foarte bine  nu cu multe mandate, dar partidul ar putea și el să treacă în Parlament”, afirmă Victor Juc. 

Un rol decisiv îl poate juca și formațiunea „Partidul Nostru”, care poate avea susținerea unui segment impunător de alegători. 

PAS a prezentat lista candidaților la parlamentare - Sputnik Moldova, 1920, 14.05.2021
Politică
Cine sunt primii zece candidați incluși pe lista PAS pentru parlamentare - VIDEO

„Renato Usatîi, are șanse, pentru că el, ca și Partidul „ȘOR”, pescuiește adepți de pe toate segmentele câmpului politic, pentru că sunt amândouă asistemice, nu se bazează pe o doctrină. Partidul lui Renato Usatîi, datorită prezenței în unitățile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea, cum este Bălți, are bune șanse să obțină o fracțiune consistentă în Parlament. Nu aș exclude că el va prelua rolul Partidului Democrat, care din 2009 a fost acel necesar care contribuia la formarea coalițiilor guvernamentale - cu liberal-democrații, liberale, iar apoi cu socialiștii”, a mai spus Victor Juc. 

Politologul susține că nu ar trebui să ne facem iluzii legate de alegerile anticipate, pentru că este puțin probabil să avem parte de stabilitate după acestea.

„Este absolut normal ca după alegeri să fie certuri. (...) Liniște nu poate fi după alegeri. Poate fi numai în condițiile când un singur partid câștigă majoritate. (...) Depinde cum va fi configurația Parlamentului. Dacă vom avea majoritate - vom avea o stabilitate pentru o anumită perioadă. Dar coalițiile sunt șubrede”, a declarat Victor Juc în studioul Radio Sputnik Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0