Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Zi memorabilă: În urmă cu patru decenii a avut loc primul zbor al unui cosmonaut român

© Photo : Facebook / Dumitru-Dorin PrunariuDumitru-Dorin Prunariu
Dumitru-Dorin Prunariu - Sputnik Moldova, 1920, 14.05.2021
Abonare
Data de 14 mai 1981 va rămâne una marcantă atât pentru România, cât și pentru întreaga omenire. Și aceasta pentru că atunci a avut loc primul zbor al unui cosmonaut român, Dumitru Prunariu, în spațiul cosmic, cu nava Soyuz-40.

BUCUREȘTI, 14 mai – Sputnik, Georgiana Arsene. Astăzi, 14 mai 2021, se împlinesc patruzeci de ani de când tânărul cosmonaut român Dumitru Prunariu efectua primul zbor în spațiul cosmic.

Între 14 și 22 mai 1981, în cadrul Programului Spațial Interkosmos s-a desfășurat Misiunea Soyuz-40, la care a luat parte echipajul sovieto-român Leonid Popov-Dumitru Prunariu. În cosmos, naveta misiunii s-a cuplat la stația orbitală Salyut-6, la bordul căreia cosmonautul român a efectuat 22 de experimente științifice.

Misiunea a durat 7 zile, 20 de ore, 42 de minute și 52 de secunde. În timpul acesteia, planeta noastră a fost înconjurată de 125 de ori, fiind parcurși 5.260.000 km, la viteza de 28.000 km/h, informează Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand I”.

Generalul locotenent (rez.) Dumitru Prunariu este singurul român care a călătorit în spațiu, subliniază Ministerul Apărării Naționale pe pagina sa de Facebook.

Celebrul poet român Nichita Stănescu i-a făcut o descriere remarcabilă cosmonautului Dumitru Prunariu, despre care spunea că este aproape un copil, ”frumos ca însăși tinerețea, curat cum este carnea unui măr”.

Venit să îl viziteze pe poetul bolnav, acesta din urmă este impresionat de faptul că un erou român așa cum este Dorin Prunariu poate fi ”atât de gingaș, atât de modest, de cordial și savant totodată”.

”Mă uitam în ochii lui Prunariu și aproape că nu realizam că ochii aceștia au văzut Pământul din afară”, spunea Nichita Stănescu în anul 1982.

Evenimente aniversare la patru decenii distanță de la zborul lui Prunariu în Spațiu

La începutul anilor ’80, România era pe deplin pregătită să urmeze tradiția înaintașilor și să facă față cu brio cerințelor explorării spațiului cosmic. Deși o țară mică, răsăriteană, educația tehnică și dezvoltarea științifică erau la standarde înalte, iar colaborările internaționale au favorizat aderarea la un acord international prin care pentru prima data în istorie un român ajungea în spațiul cosmic, informează Fundația Dumitru Dorin Prunariu într-un comunicat de presă, preluat de Sputnik.

Momentul este marcat în acest an printr-o serie de evenimente și expoziții care amintesc generațiilor actuale de primul zbor al unui cosmonaut român în spațiul cosmic.

Fundația Cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu își propune și depune toate eforturile să reînvie și să continue această tradiție printr-o suită de evenimente atât științifice cât și culturale. În cadrul acestora, personalități internaționale și astronauți din SUA, Rusia, Japonia și țări europene vor transmite mesaje aniversare, inclusiv de la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Agenda evenimentelor:

  • 14 mai, 14:00 - Eveniment științific la sediul ROSA - Romanian Space Agency
  • 14 mai, 18:30 - Difuzare emisiune aniversară la TVR1, TVR Internațional și TVR+
  • 15 mai, 10:00 – Inaugurarea expoziției aniversare la Muzeul Militar Național
  • 17 mai, 11:00 – Eveniment în Aula Universității Transilvania din Brașov
  • 18 mai - Conferință cu reprezentanți ai corpului diplomatic la sediul MAE, Sala Gafencu, și recepție pe bază de invitații la Clubul Diplomatic, oferită de MAE cu ocazia evenimentului
  • 19 mai, 11:00 – Eveniment în Aula Universității de Vest - Timișoara
  • 22 mai, 17:00 – Eveniment cultural la Casa Artelor Dinu Lipatti

Romfilatelia a emis, cu ocazia aniversării, o emisiune filatelică specială, iar Monetăria Statului a emis o medalie aniversară, precum și insigne dedicate evenimentului.

Expoziții eveniment în București, cu prilejul aniversării zborului lui Prunariu

Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand I” anunță că va aniversa performanța excepțională a cosmonautului român Dumitru Prunariu printr -o expoziție.

Aceasta se intitulează ”Dumitru Prunariu – primul român în cosmos” și ne poartă în timp în urmă cu patru decenii.

Curiozitatea vizitatorilor va fi stârnită, cu siguranță, de obiectele care au fost utilizate la bordul navetei spațiale și al stației orbitale, printre acestea aflându-se și costumul de cosmonaut al locotenentului-major ing. Dumitru-Dorin Prunariu.

Expoziția va fi deschisă la sediul muzeului între 15 mai și 31 decembrie 2021.

Vernisajul va avea loc în data de 15 mai 2021, ora 09.00, la sediul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” din str. Mircea Vulcănescu nr. 125-127, sector 1, București, informează instituția.

De asemenea, Muzeul Municipiului București invită publicul să parcurgă, în perioada 14 mai - 31 decembrie 2021, expoziția outdoor ”La 40 de ani de la zborul primului cosmonaut român”, care va fi prezentată la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, din structura MMB. Expoziția cuprinde panouri cu informații despre zborul misiunii Soyuz 40 însoțite de imagini ce pot fi văzute pe gardul Observatorului Astronomic din Bulevardul Lascăr Catargiu, nr. 21.

În 2021, împlinirea a 40 de ani de la zborul misiunii Soyuz 40 se învecinează cu alte două momente aniversare memorabile din istoria astronauticii: celebrarea a 70 de ani de la zborul primului om în spațiu - Iuri Gagarin, care pe 12 aprilie 1961 devenea prima persoană ce admira Pământul din spațiu - și împlinirea a 40 de ani de la zborul inaugural - din același an 1981 - al programului Space Shuttle, prin lansarea navetei spațiale Columbia, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0