Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Maia Sandu a întors mai multe legi în Parlament: Care sunt acestea

© Sputnik / Mihai CarausMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 14.05.2021
Abonare
Șeful statului a întors mai multe legi în Parlament. Însă organul legislativ a fost deja dizolvat, iar alegerile anticipate vor avea loc pe 11 iulie. Președintele a explicat ce se va întâmpla cu aceste inițiative.

CHIȘINĂU, 14 mai - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a întors Parlamentului o serie de legi care au fost adoptate anterior de deputați. Viitorul organ legislativ va decide soarta acestor documente - fie li se vor aduce modificări, fie vor fi retrase.

”Am analizat aceste legi și am decis să le întorc în Parlament pe cele cu probleme majore. Viitorul Parlament le va reexamina și va decide ce face - le va modifica, pentru a elimina deficiențele, sau le va retrage”, a scris Sandu pe pagina s-a de Facebook.

Ce legi au fost respinse de președintele Maia Sandu:

  • legea 71 din 23.04.2021 care ar anula datoria miliardului furat. Sandu consideră că anularea ”legii miliardului” presupune transformarea unei datorii de stat în inflație și instabilitate financiară. ”Cu alte cuvinte, tot cetățenii achită miliardul furat, dar deja prin prețuri crescute și dobânzi mai mari la credite. Este un exemplu clar de manipulare a opiniei publice”, a precizat președintele.
  • legile 69 și 70 din 23.04.2021, prin care statul ar fi compensat cheltuielile pentru energia electrică pentru consumatorii casnici pentru lunile aprilie și mai. Motivul, potrivit președintelui, este inechitatea. Ajutorul statului pe perioada pandemiei trebuie să meargă spre cei care chiar au nevoie. ”Aprobarea acestei legi ar însemna că din impozitele noastre, ale tuturor, vor primi compensații și oamenii cu venituri mari și foarte mari”, a explicat șeful statului.
  • legea 60, privind comerțul intern. În opinia lui Sandu, este o lege pornită dintr-o intenție bună, dar, în varianta în care a fost votată, va duce la creșterea prețurilor. În afară de aceasta, consideră președintele, documentul încalcă angajamentele din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Sandu a menționat că promulgarea legii în formula actuală va afecta exporturile spre Uniunea Europeană. ”Până în iulie, când o să avem un alt Parlament, o să propunem o variantă îmbunătățită a acestei legi”, a adăugat ea.
  • legea 53 din 22.04.2021, care ar fi dus, după cum consideră șeful statului, ”la creșterea cheltuielilor furnizorilor de energie electrică cu peste 20 de milioane de lei anual, cost care urma să fie pus în tariful la energia electrică”
  • legea 52 din 22.04.2021, care creează, în opinia lui Sandu ”premise de coruptibilitate și lacune legale ce pot permite înstrăinarea terenurilor publice”.
  • legea nr. 72, ce ar acorda actualului guvern interimar dreptul de a semna tratate internaționale care implică angajamente financiare pentru Republica Moldova și dreptul de a angaja și demite persoane cu funcție de demnitate publică și funcționari.

Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920, 30.04.2021
Politică
De ce s-a dat bătălia între Sandu, Parlament și Curtea Constituțională
Totodată, inele legi au fost promulgate de șeful statului, între care: 1.nr. 58 din 22.04.2021 pentru modificarea articolului 9 din Legea nr.909/1992 privind protecția socială a cetățenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobâl; 2. nr. 59 din 22 aprilie 2021 pentru modificarea unor acte normative; 3. nr. 61 din 22.04.2021, cu privire la modificarea Legii nr. 1435/2002 pentru completarea diferenței de tarife la energia electrică și la gaze naturale utilizate de locuitorii unor localități din raioanele Dubăsari și Căușeni și ai satului Varnița din raionul Anenii Noi; 4. nr. 62 din 22.04.2021, privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător; 5. nr. 63 din 22.04.2021, pentru modificarea unor acte normative; 6. nr. 76 din 23.04.2021, cu privire la impozitarea specială a serviciilor realizate în cadrul activităților atribuite la secțiunea I a Clasificatorului activităților din economia Moldovei și care prevede diminuarea TVA până la 6% în sectorul HoReCa pe perioada stării de urgență în sănătatea publică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0