Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Statul se gândește să procure un feribot nou la Molovata - Când ar putea să se întâmple

© Sputnik / OsmatescoИсполняющий обязанности вице-премьера Республики Молдова по реинтеграции Ольга Чеботарь в мультимедийном пресс-центре Sputnik Молдова
Исполняющий обязанности вице-премьера Республики Молдова по реинтеграции Ольга Чеботарь в мультимедийном пресс-центре Sputnik Молдова - Sputnik Moldova, 1920, 13.05.2021
Abonare
Vicepremierul pentru Reintegrare Olga Cebotari consideră că starea tehnică a feribotului de la Molovata este una critică, iar viitorul Guvern va trebui să soluționeze această problemă pentru a ajuta cetățenii și agenții economici de pe ambele maluri ale Nistrului.
Statul se gândește să procure un feribot nou la Molovata - Când ar putea să se întâmple

Olga Cebotari spune că problema legată de starea tehnică a feribotului ÎS „Bacul Molovata” este de treizeci de ani, iar acest mijloc de transport fluvial este strategic pentru Moldova, în special pentru cele 8 localități din zona de securitate.

„ În condițiile când au fost introduse interdicții la libera circulație, acest mijloc de transport este unica posibilitate de a traversa Nistru. Problema e că acest feribot nu a fost schimbat de mulți ani, el datează din anii 50, starea lui nu este cea mai bună, de aceea, se discută de mult timp sau să fie reparat sau schimbat. Trebuie să vă spun că în bugetul Moldovei bani nu avem pentru a procura un feribot nou pentru că el este unul costisitor”, a spus Cebotari.

Паром в Моловата - Sputnik Moldova, 1920, 13.02.2021
Societate
Foto: Bacul de la Molovata și-a sistat activitatea - precizarea Poliției

Vicepremierul mai spune că Agenția Navală a efectuat o expertiză tehnică a feribotului de la Molovata și a introdus o restricție, astfel încât mijloacele de transport mai mare de șase tone să nu fie transportate pe bac, deoarece duc la uzarea lui.

„Am avut și o discuție cu oamenii și agenții economici de la Dubăsari, pentru că ei au reacționat negativ la aceste restricții, dar le-am explicat că nu pot să-și riște viața, iar în cadrul programelor de reintegrare, susținute de partenerii externi, ar putea depune mai multe proiecte pentru a rezolva problema cu feribotul. Cred că pentru viitorul Guvern această problemă trebuie să fie una prioritară pentru a identifica sursele necesare de a procura un feribot nou, așa cum ne sugerează și specialiștii din domeniu pentru a nu expune oamenii din regiune la riscuri”, a precizat Olga Cebotari.

Potrivit ecologiștilor, circulația cu feribotul de la Molovata devine din an în an mai complicată și din cauza nivelului scăzut al apei în râul Nistru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0