O țară agrară nu poate să devină bogată – expert

© Photo : Miroslav RotariСбор урожая
Сбор урожая - Sputnik Moldova, 1920, 13.05.2021
Abonare
Cunoscutul expert economic Mihail Poisic a explicat dacă poate să intre Moldova în ”clubul țărilor prospere”, bazându-se exclusiv pe producția agricolă tradițională.

CHIȘINĂU, 13 mai – Sputnik. Nicio țară din lume nu a reușit să se îmbogățească, dând preferință exclusiv dezvoltării agriculturii. Problema este în instabilitatea înaltă și riscurile sporite cauzate de diversitatea climatică a diferitor regiuni ale oricărei țări, inclusiv a Moldovei. Despre aceasta a vorbit în studioul Sputnik Moldova doctorul în economie Mihail Poisic.

„Până în 1990, agricultura din Moldova era im fel de grădină unională. Aici erau implementate cele mai avansate tehnologii. Aveam în jur de  300 de mii de hectare de teren irigat, iar acum - doar patru mii. Diferența este evidentă ”, a spus expertul.

Mihai Machidon - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2021
Când în Moldova va fi creat un fond de garantare a creditelor în agricultură
Și asta în timp ce, menționează Mihail Poisic, în sudul Moldovei există o zonă de semi-deșert cu un coeficient hidrotermic de 0,7 (CHT este raportul dintre cantitatea de umiditate evaporată și precipitații). Să dezvolți agricultura într-o astfel de zonă este foarte riscant.

„Astăzi în Moldova sunt cultivate grâul, porumbul, floarea-soarelui și nucile. Cultivarea grâului necesită suprafețe mari, nu asemenea petice de pământ cu o densitate foarte mare a populației”, a conchis doctorul în economie.

Este interesant de menționat că jumătate din populația Moldovei locuiește în mediul rural, iar din numărul total al celor angajați în câmpul muncii, o treime lucrează în agricultură.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0