Israel, conflictul degenerează: ”Fraţi evrei, opriţi-vă!”

© REUTERS / Ibraheem Abu MustafaИзраильские авиаудары по сектору Газа
Израильские авиаудары по сектору Газа - Sputnik Moldova, 1920, 13.05.2021
Abonare
Lucrurile degenerează în Israel, iar asta s-a văzut și după ce un post TV a transmis cum un bărbat, probabil arab, a fost bătut cu cruzime în plină stradă de extremiști.

BUCUREȘTI, 13 mai – Sputnik. Opinia publică din Israel a fost șocată de transmisia în direct, la o oră de mare audienţă, a unor imagini cu un bărbat, se pare arab, ”bătut cu cruzime de atacatorii săi, militanţi de extremă dreapta, într-un oraş din apropiere de Tel Aviv”, transmite Agerpres.

În imagini, un bărbat despre care un grup de extremă dreapta izraelian a crezut că este arab, a fost scos cu forţa dintr-o maşină şi ”apoi bătut cu cruzime de o mulţime de câteva zeci de persoane până când şi-a pierdut conştienţa”.

”Incidentul, a cărui filmare a fost transmisă în direct de postul Kan, a avut loc pe promenada de la malul mării din Bat Yam, un oraş situat la sud de Tel Aviv”, transmite Agerpres, care menționează că poliţia şi serviciile de urgenţă au sosit abia după 15 minute, ”timp în care victima zăcea în mijlocul străzii”.

Victima a fost dusă grav rănită la un spital  din Tel Aviv, dar medicii spun că e în stare stabilă.

​Atacatorii făceau parte dintr-un grup de extremă dreapta care organizase un protest acolo – iar motivația agresiunii bestiale a fost că oamenii au avut impresia că respectivul șofer vrea să intre în ei cu mașina.

Dar, precizează Agerpres, din filmare pare ”mai degrabă un şofer care încerca să evite demonstraţia”.

​Reacții puternice au venit imediat după incidentele șocante.

Astfel, chiar un deputat de extremă dreapta, Bezalel Smotrich, liderul partidului Sionist Religios, ”s-a declarat ruşinat de acest exemplu de "cruzime atroce"”, arată sursa citată.

Молдавский биометрический паспорт - Sputnik Moldova, 1920, 12.05.2021
Societate
Moldovenii din Israel, îndemnați să-și pregătească geanta cu lucruri personale și acte

”Fraţi evrei, opriţi-vă! Nu putem, în niciun caz, să ne permitem acte violente”, a declarat deputatul.
De partea cealaltă, deputatul arab Issawi Fredj – din gruparea de stânga, Meretz - a declarat că ”acestea sunt începuturile unui război civil”.

Premierul Netanyahu a consideră că ”ceea ce se întâmplă în ultimele zile în oraşele Israelului este insuportabil”.

”Nimic nu justifică atacarea arabilor de către evrei şi nimic nu justifică atacarea evreilor de către arabi”, a declarat premierul Benjamin Netanyahu.
În fine, Marele rabin al Israelului, Yitzhak Yosef, a făcut un apel la ”încetarea atacurilor comise de evrei”:

”Cetăţeni inocenţi sunt atacaţi de organizaţii teroriste, inimile ne sunt grele, iar imaginile dificile, dar nu ne putem permite să fim atraşi în provocări şi atacuri”, a declarat Marele rabin.
În relatările din Israel se arată că extrema dreapta a manifestat aseară în toată ţara, ”provocând ciocniri cu forţele de ordine şi, uneori, cu arabii israelieni”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0