Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Putin le-a băgat americanilor mințile în cap! SUA dau înapoi!

© REUTERS / EVGENIA NOVOZHENINAЕжегодное послание президента РФ Федеральному Собранию
Ежегодное послание президента РФ Федеральному Собранию - Sputnik Moldova, 1920, 12.05.2021
Abonare
După un anunț ferm al președintelui Rusiei, SUA au anunțat o ”revizuire” a unei strategii dure față de Moscova.

BUCUREȘTI, 12 mai – Sputnik. Una dintre cele mai controversate situații lăsată moștenire de administrația Trump a fost intenția de retragere a SUA din tratatul de supraveghere militară ”Cer Deschis”.

În ciuda dorinței Rusiei de a menține această formă de transparență și dialog între puterile militare, SUA nu au cedat, menținându-se, fără motivare, pe această poziție.

Asta până azi noapte când Statele Unite au anunțat că fac un pas înapoi și încep ”o revizuire a retragerii din tratatul de supraveghere militară Cer Deschis, decisă în perioada administraţiei Donald Trump”, anunță Agerpres.

”Nu am luat o decizie cu privire la participarea viitoare la Tratatul Cerul Deschis, re-examinăm în mod activ dosarul”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane Ned Price”.

Schimbarea poziției SUA vine după ce ieri, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a prezentat în Duma de Stat un proiect de lege prin care este denunţat Tratatul Cer Deschis al OSCE ca răspuns la retragerea SUA.

Moscova anunțase încă de pe 15 ianuarie, începerea procedurilor interne de retragere, ca urmare a deciziei SUA care, potrivit Rusiei, ”a alterat considerabil echilibrul de interese al ţărilor-membre”.

La rândul său, Washingtonul face același joc – acuză Rusia fără probe de ”nerespectarea tratatului”.

”Nerespectarea continuă a acestui tratat de către Rusia se numără printre numeroşii factori relevanţi pe care îi luăm în considerare”, a comentat acum Ned Price, care a cerut Moscovei ”să ia măsuri pentru a reveni la termenii tratatului”.

Tratatul ”Cer Deschis” a fost încheiat în 1992 şi a intrat în vigoare în 2002, și el permite celor circa 30 de ţări semnatare să survoleze teritoriul celorlalte state semnatare, pentru asigurarea împotriva eventualelor evoluțiilor militare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0