Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: De ce votul electronic și cel prin corespondență nu sunt aplicate în Moldova

© Sputnik / Mihai CarausIurie Ciocan
Iurie Ciocan  - Sputnik Moldova, 1920, 12.05.2021
Abonare
Fostul președinte al CEC Iurie Ciocan susține că votul prin poștă și cel electronic au rămas doar la nivel de concept și pot fi calificate drept restanțe ale actualului Parlament.
Expert: Și la aceste parlamentare vom vota pe hârtie-Ce n-a reușit să facă Parlamentul

Expertul în drept electoral Iurie Ciocan susține că actualul Parlament a fost la un pas de a adopta un concept al votului alternativ, precum cel prin poștă, doar că deputații așa și nu au reușit să sistematizeze toate propunerile de amendare a Codului electoral și să voteze proiectele respective.

Alegeri parlamentare  - Sputnik Moldova, 1920, 07.05.2021
Politică
Lista partidelor care pot participa la alegerile anticipate din vară: Care sunt acestea

„Dacă noi avem încredere să utilizăm banii noștri printr-un sistem informațional care poate fi ușor de verificat, de ce noi nu am putea face același lucru și cu votul nostru de la distanță. Explicația este la suprafață, nu a existat dorința Parlamentului de a implementa conceptul de vot alternativ, fie prin poștă sau prin mijloace electronice. Statul ar economisi sume uriașe de bani. Pentru început ar fi necesar de o investiție majoră, dar, ulterior, costurile s-ar recupera în timp comparativ cu cheltuielile pe care le avem astăzi. În actualul Parlament a existat un grup de lucru în care au intrat deputați și experți în materie electorală, dar nu s-a reușit finalizarea unor proiecte de modificare a Codului Electoral în vederea implementării votului alternativ”, a precizat Iurie Ciocan.

Expertul mai spune că înșiși deputații și instituția Parlamentului transmit mesaje descurajatoare în ceea ce privește aplicarea votul electronic. El afirmă că nu toți deputații utilizează într-o manieră prietenească tehnologiile informaționale, au un grad scăzut de utilizare a poștei electronice, a semnăturii electronice, deși statul a suportat cheltuieli pentru programele necesare la votarea electronică a proiectelor de legi.

„Atâta timp cât însuși Parlamentul nu aplică pe intern astfel de sisteme informaționale, va fi greu să convingi societatea că acest instrument de votare alternativă, cum ar fi votul electronic, este util și pentru cetățeni”, a precizat Iurie Ciocan.

Mai multe state aplică în cadrul alegerilor naționale, locale și referendumurilor votul electronic sau prin corespondenţă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0