Americanilor nu le ajung bani pentru benzină: Sunt vinovați rușii

© REUTERS / COLONIAL PIPELINEТопливные резервуары компании Colonial Pipeline в аэропорту города Шарлотт, США
Топливные резервуары компании Colonial Pipeline в аэропорту города Шарлотт, США - Sputnik Moldova, 1920, 12.05.2021
Abonare
Poveștile legate de hackeri sunt menite de fapt să justifice realitățile economice sumbre ale erei Biden, opinează într-un material de analiză editorialistul RIA Novosti Viktoria Nikiforova.

Veți râde, dar America a găsit din nou hackerii ruși. De data aceasta, aceștia din urmă ar fi oprit conducta de petrol Colonial Pipeline, care se întinde din Texas până în New York și pompează mai mult de 2,5 de milioane de barili pe zi.

Potrivit datelor transmise către Associated Press de surse din FBI a căror identitate nu a fost divulgată, un program dăunător de calculator  i-a obligat pe proprietarii Colonial Pipeline să oprească pomparea de petrol. Acum se presupune că hackerii negociază cu conducerea companiei modalitățile de răscumpărare. În ultimele trei zile, conducta de petrol practic nu a funcționat, motiv pentru care benzina se scumpește și va continua să se scumpească.

Trader John Santiago, center, works on the floor of the New York Stock Exchange - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2021
Bloomberg: Crește prețul la petrol - surplusul acumulat în pandemie este aproape epuizat
Canalul de televiziune al Partidului Democrat CNN a prezentat o ipoteză conform căreia atacul cibernetic a fost efectuat de hackerii din grupul Darkside, iar acest grup este conectat – da, ați ghicit – cu rușii.

Dovezi? Cum fără ele. Darkside în traducere înseamnă "partea întunecată" și cine trăiește pe partea întunecată a lumii democratice? Rușii desigur. Darkside are propriul său site oficial și contacte, prin intermediul cărora jurnaliștii americani încearcă să-i contacteze astăzi. Întrebați ce fel de hackerii sunt aceștia, cu propriul site web și contacte? Ei bine, este vorba, probabil, de misteriosul ʺsuflet rusʺ.

Principala ʺdovadăʺ, pur și simplu stupefiantă, este faptul că ʺhackerii întunecațiʺ nu au lucrat în spațiul post-sovietic. Conform acestei logici, dacă un hacker oarecare nu sparge, de exemplu, o companie luxemburgheză, atunci înseamnă că el locuiește cu siguranță în Luxemburg. Din păcate, partenerii americani au încetat demult să se mai deranjeze cu o justificare plauzibilă pentru invențiile lor.

De fapt, poveștile legate de hackeri sunt menite să justifice realitățile economice sumbre ale erei Biden.

Adevărul este că, sub președintele Trump, benzina a costat, în mediu pe țară, doi dolari pe galon (aproximativ o jumătate de dolar pe litru). Astăzi, galonul s-a scumpit până la 3,5 – 4 dolari. În statul California, prețul pe un galon se apropie de cinci dolari. Acest lucru înseamnă că pe un californian de rând un litru de benzină îl costă mai mult de o sută de ruble.

Работа нефтяных станков - качалок - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2021
Pe două scaune: SUA au cumpărat cantități record de petrol rusesc

Neclaritățile legate de Colonial Pipeline (nici măcar nu contează ce s-a întâmplat acolo) vor deveni o scuză excelentă pentru o creștere ulterioară explozivă a prețurilor combustibililor. Nu este greul de prezis la ce va duce acest lucru. Creșterea costului călătoriilor, transportului de mărfuri, creșterea prețurilor pentru aproape tot – de la bilete de avion până la produse alimentare. Pe scurt, inflația, pe care americanii anterior încercau să o tempereze în acțiuni și bunuri imobiliare, se va face simțită din toate punctele de vedere.

Picanteria constă în faptul că această criză este de origine pur artificială. După ce abia a intrat în Casa Albă, Biden a limitat producția petrolului de șist, a închis proiectul conductei de petrol Keystone XL și a promis că va investi în energia verde. Toate acestea nu au permis restabilirea producției la nivelul pre-coronavirus.

Planurile privind distrugerea producătorilor de petrol ruși prin intermediul prăbușirii prețurilor aurului negru au eșuat. Contrar planului, în 2020, s-au autodistrus numai producătorii americani de șist. Acum, după apogeul pandemiei, cererea de combustibil crește, vine sezonul estival al călătoriilor în masă prin țară, iar cerea nu va putea fi asigurată. Nu e de mirare că prețurile la benzină cresc vertiginos.

Exploatarea zăcămintelor de petrol - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2021
Rusia
Rusia, al doilea cel mai mare producător mondial de petrol timp de 10 luni la rând

Țările civilizate au o varietate de instrumente financiare pentru a ține în frâu prețurile la combustibili. Rusia, de exemplu, folosește cu succes mecanismul amortizor de mulți ani. Astăzi, țara se poate mândri cu unele dintre cele mai mici prețuri la combustibil din lume.

Însă Statele progresiste preferă să realizeze visele Gretei Thunberg: americanii rămân acasă pentru că nu au pe ce cumpăra benzină, nu zboară în vacanță pentru că biletul de avion costă o avere și cresc verdețuri pe pervazurile ferestrelor pentru că mâncarea costă extrem de scump.

Clasa superioară a Partidului Democrat încearcă să promoveze din toate puterile anume o așa agendă verde. În urmă cu un an, când petrolul a scăzut până la minimul său istoric, Alexandria Ocasio-Cortez, vedeta tinerilor democrați de stânga, a postat pe Twitter: "Vă place acest lucru, absolut. Industria noastră petrolieră se află în declin structural..."

Chiar în acel moment, oamenii din industria minieră își pierdeau în masă locurile de muncă, companiile mari și mici dădeau faliment și, în scurt timp, Ocasio-Cortez a fost nevoită să-și șteargă tweet-ul. Dar Internetul ține minte totul: distrugerea industriei petroliere americane - acesta și este scopul primordial al oligarhilor care sponsorizează Partidul Democrat.

Exploatarea zăcămintelor de petrol - Sputnik Moldova, 1920, 18.06.2020
Prăbușirea industriei de șist: Declinul producției de petrol în SUA

Imediat după atacul cibernetic asupra Colonial Pipeline, analiștii de bursă i-au sfătuit pe clienți să cumpere acțiunile giganților specializați în domeniul securității cibernetice. Fostul CEO al unuia dintre acești giganți – Eric Schmidt de la Google –  este acum un adevărat ʺcardinal din umbrăʺ al Casei Albe, promovându-și protejații în poziții mai mult sau mai puțin vizibile.

Oligarhilor americani, care dețin corporații digitale, le este convenabil să nimicească producătorii americani de petrol. Faptul că, în același timp, sunt nimiciți și milioane de cetățeni de rând reprezintă o ʺdaună colateralăʺ a războiului economic al corporațiilor. "Digitaliștii" versus industria minieră, mașinile electrice versus motoarele pe benzină, producătorii de carne de soia versus creșterea de animale. Teritoriul Statelor Unite a devenit teatrul operațiunilor militare, iar Washingtonul va acuza rușii de toate problemele americanilor de rând.

Evident, calomnia flagrantă nu este cel mai bun prolog pentru negocierile dintre președintele Rusiei și stăpânul Casei Albe. În schimb, poate fi folosită pentru presiune. "Vom avea o conversație, eu planific o întâlnire cu președintele Putin", a declarat ieri Joe Biden. "Deocamdată serviciile noastre secrete nu au găsit dovezi ale implicării Rusiei (în atacul cibernetic asupra Colonial Pipeline), dar există dovezi că ransomware-ul se află în Rusia. Ei (rușii) vor trebui să răspundă... "

Экран с результатами выборов в Вашингтоне, США - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2020
Hackerii ruși pot fi invidioși: Cine a capturat puterea reală în SUA

"Hackerii ruși" s-au transformat demult într-un meme pe care autoritățile americane îl folosesc ori de câte ori ceva nu merge bine la ele. Numai de ce nu au fost acuzați viclenii programatori ruși! Și de spargerea computerelor Partidului Democrat, și de ingerințele nesfârșite în alegeri, și de nereguli în rețelele de calculatoare ale instituțiilor de stat americane în decembrie anul trecut și, iată, acum de benzină scumpă. Niciodată în toți acești ani nu a fost prezentat publicului larg niciun singur hacker real. Nu au fost prezentate niciodată dovezi.

Însă tocmai în acești ani, Statele Unite au devenit liderul mondial absolut în domeniul criminalității informatice. Americanii sunt autorii celor mai faimoase atacuri cibernetice din ultimele decenii. Unele dintre aceste atacuri arătau ca o diversiune militară în tot sensul cuvântului. Să luăm, de exemplu, activitatea virusului Stuxnet, care a supus unui pericol critic infrastructura Iranului.

Rusia invită în mod constant Statele Unite să pună la punct activitatea privind asigurarea securității cibernetice internaționale. Însă americanii refuză de fiecare dată – pentru că altfel și ei vor fi nevoiți să se conformeze regulilor. Este mult mai ușor să-i acuzi pe omniprezenții hackeri ruși de decăderea țării și de sărăcirea cetățenilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0