Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ostașii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, comemorați la Șerpeni

© Photo : Miroslav RotariШерпены. 09 мая 2021
Шерпены. 09 мая 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 09.05.2021
Abonare
Depuneri de flori în memoria ostașilor care au luptat în Marele Război pentru Apărarea Patriei au avut loc și la Complexul Memorial „Șerpeni” din raionul Anenii Noi.

CHIȘINĂU, 9 mai - Sputnik. Ostașii sovietici, osemintele cărora au fost reînhumate la Complexul Memorial „Șerpeni”, au fost comemorați astăzi, 9 mai, de oameni simpli, dar și de oficiali. La Capul de Pod Șepreni a fost și liderul PSRM, Igor Dodon, precum și ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov. 

© SputnikCapul de Pod Șerpeni, 9 mai 2021
Ostașii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, comemorați la Șerpeni - Sputnik Moldova, 1920, 09.05.2021
Capul de Pod Șerpeni, 9 mai 2021

Cei doi au participat și la deschiderea oficială a Complexului Memorial din satul Speia, Anenii-Noi, care a fost renovat recent.  

© Photo : Miroslav RotariComplexul Memorial „Șerpeni”
Ostașii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, comemorați la Șerpeni - Sputnik Moldova, 1920, 09.05.2021
Complexul Memorial „Șerpeni”

Ambele complexe memoriale au fost edificate în cinstea ostașilor sovietici căzuți în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Amintim că la Complexul Memorial „Șerpeni” din raionul Anenii Noi, în ziua aniversării a 75 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei, a avut loc ceremonia solemnă de reînhumare a osemintelor a 45 de soldați ai Armatei Roșii, care au murit în anul 1944 în timpul eliberării Moldovei.

Олег Васнецов - Sputnik Moldova, 1920, 09.05.2021
Societate
Oleg Vasnețov de Ziua Victoriei: „Este important să prevenim falsificarea istoriei”

Rămășițele soldaților au fost găsite în timpul lucrărilor de căutare ale organizațiilor „August” și „Clubul istorico-patriotic rus” efectuate în locurile în care s-au desfășurat lupte. Lupta de la Șerpeni a fost una din cele mai sângeroase din istoria celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit lui Igor Dodon, memorialul din satul Speia, edificat la mijlocul anilor 60 ai secolului trecut, a fost restaurat capital recent de către Comitetul Național Coordonator „Victoria”, grație susținerii Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, a Partidului Socialiștilor și a autorităților administrației publice locale. Din anul 2010 până în anul 2012, aici au fost reînhumate osemintele a 98 de ostași și ofițeri ai Armatei Roșii care au fost descoperite în timpul expedițiilor de cercetare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0