Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

La Tiraspol s-a desfășurat Parada Victoriei

© Photo : Сергей Соколовпарад Победы в Тирасполе
парад Победы в Тирасполе  - Sputnik Moldova, 1920, 09.05.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Locuitorii din regiunea transnistreană au sărbătorit Ziua Victoriei. Cel mai important eveniment al programului festiv din 9 mai a fost parada militară, la care au participat 800 de persoane. Despre tehnica militară și comentariile oamenilor aflați din reportaj.

TIRASPOL, 9 mai - Sputnik, Iulia Sorokopud. Tiraspolul a ăntâmpinat 9 mai în Piața Suvorov. Programul principal s-a desfășurat aici: tradiționala depunere de flori la Memorialul Gloriei, ridicarea Stindardului Victoriei și parada militară.

Plecăciune veteranilor

Ziua Victoriei s-a desfășurat cu restricții de carantină: în piață s-au purtat măști, în tribune s-a păstrat distanța socială.

Выборы президента - Sputnik Moldova, 1920, 09.05.2021
Societate
Mii de oameni au participat la Bălți la marșul în cinstea Zilei Victoriei

Înainte de începerea paradei, liderul de la Tirsapol a dat mâna cu veteranii și a ținut un discurs. A vorbit despre tradițiile glorioase ale soldaților sovietici și despre recunoștința față de eroi. "În fiecare an sunt mai puțini veterani. Este de datoria noastră să nu-i lăsăm fără atenție și grijă, să le transmitem experiența și legămintele noilor generații. Dragi veterani, sunteți literalmente eroica generație legendară de câștigători. Pentru că numai oamenii curajoși și puternici, care își iubesc Patria, pot rezista acelor încercări", a spus Krasnoselski de la tribună.

În regiunea transnistreanp mau sunt doar 90 de veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Trei au venit la Parada Victoriei. Unul dintre acești spectatori onorabili este Piotr Lanoveț.

© Sputnik / Юлия СорокопудPiotr Lanoveț, veteran al Marelui Război pentru Apărarea Patriei
La Tiraspol s-a desfășurat Parada Victoriei - Sputnik Moldova, 1920, 09.05.2021
Piotr Lanoveț, veteran al Marelui Război pentru Apărarea Patriei

A plecat să-și apere Patria la optsprezece ani. A fost rănit. S-a întors pe front. Cu regimentul său, Piotr Pavlovici a ajuns în Germania. Am întâmpinat acolo Victoria și cu siguranță nu poate ignora această zi.

Олег Васнецов - Sputnik Moldova, 1920, 09.05.2021
Societate
Oleg Vasnețov de Ziua Victoriei: „Este important să prevenim falsificarea istoriei”

"Soția mea mi-a spus să rămân acasă. Și i-am spus:" Nu, oricum voi merge la paradă! Cum fără ea, fără ziua Marii Victorii?", - a spus Piotr Lanoveț.

Ordinea și confortul în zonele VIP sunt asigurate de voluntarii victoriei. Ei întâlnesc și așează publicul. Voluntarii-medici sunt la straja sănătății. Un grup separat îi însoțește pe veterani.

"Sarcina noastră este de a ajuta veteranii. Aceștia sunt oameni care au trecut pe o cale destul de dificilă, au câștigat Victoria pentru noi toți. Desigur, dorim să se bucure de această zi și doar să se bucure. Aceasta este ceea ce trebuie să le oferim", explică voluntara Anna Dașcenko.

© Sputnik / Юлия СорокопудVoluntarii Victoriei
La Tiraspol s-a desfășurat Parada Victoriei - Sputnik Moldova, 1920, 09.05.2021
Voluntarii Victoriei

T-34-85 și alte simboluri ale paradei

Simbolurile paradei pentru transnistreni sunt mai importante decât simpla tradiție. Este vorba despre imnul Uniunii Sovietice și Stindardul Victoriei, o copie a steagului de asalt al celei de-a 150-a Divizie a puștilor Idrița, arborat în seara zilei de 30 aprilie ( 1 mai după ora Moscovei) 1945 pe clădirea Reichstag din Berlin.

Atunci în grupul de cercetași se afla și soldatul Ivan Palcikov din Slobozia. 

Acesta este legendarul T-34-85 - figura centrală a mișcării militare. Apropo, urmele grele lăsate va aminti de el încă mult timp. La fel ca vuietul Katiușelor, și al vehiculului de luptă cu rachetă BM-13. „Noii veniți” sunt vehicule blindate istorice, tractoare și tunuri. Au fost observate de spectatorii obișnuiți ai paradei.

"Acesta este întotdeauna un eveniment special pentru noi. Mergem la parada cu întreaga familie. Astăzi, pentru prima dată, a fost adusă fiica noastră. Îi place totul, totul este nou", spune Maxim Kîrmîz, un locuitor al orașului Tiraspol.

© Sputnik / Юлия СорокопудParada în cinstea Zilei Victoriei la Tiraspol
La Tiraspol s-a desfășurat Parada Victoriei - Sputnik Moldova, 1920, 09.05.2021
Parada în cinstea Zilei Victoriei la Tiraspol

Cele mai bune imagini sunt în centrul atenției colegilor din Franța. Se numesc jurnaliști liberi. Loic Ramirez a locuit în Belarus, a lucrat în Donețk și Abhazia. Anul acesta, opera sa a ajuns chiar și în Transnistria.

"Am fost la Chișinău chiar acum. Am aflat că va fi un program mare și în Transnistria. Tocmai am solicitat acreditarea pentru parada militară și am primit permisiunea de a filma aici. Este frumos", spune jurnalistul spaniol-francez Loic Ramirez.

© Sputnik / Юлия СорокопудJurnaliști francezi la Tiraspol
La Tiraspol s-a desfășurat Parada Victoriei - Sputnik Moldova, 1920, 09.05.2021
Jurnaliști francezi la Tiraspol

În timp ce oaspeții din Tiraspol sunt impresionați de vehiculele blindate, soldații Armatei Roșii defilează în spatele lor. Este vorba de cadeți și ofițeri ai Institutului Militar.

© Sputnik / Юлия СорокопудParada Victoriei la Tiraspol
La Tiraspol s-a desfășurat Parada Victoriei - Sputnik Moldova, 1920, 09.05.2021
Parada Victoriei la Tiraspol

Ei sunt urmați de militarii agențiilor de securitate, suvorovi, cadeți ai Institutului Militar.

Continuarea articolului o puteți citi aici>>>

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0