Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

„Drapelul Victoriei” și alte tradiții de ciclism ale transnistrenilor

© Photo : Юлия СорокопудВеломарш
Веломарш - Sputnik Moldova, 1920, 08.05.2021
Abonare
Pe 8 mai, în Transnistria se desfășoară două evenimente sportive dedicate Zilei Victoriei. Cicliștii din toată regiunea se alătură evenimentelor comemorative.

CHIȘINĂU, 8 mai – Sputnik, Iulia Sorokopud. Un pluton de cicliști cu steag roșu a intrat în Tiraspol, toți uzi până la piele. Vremea nu e de făcut ciclism, dar această tradiție nu poate fi oprită de vremea ploioasă de mai. Delegația pe ​​vehicule cu două roți a ajuns la Memorialul Gloriei de la Tiraspol, fiind însoțită de o cu escortă specială.

"Drumul, desigur, este umed, alunecos. Dar polițiștii de patrulare ne-au ajutat, ne-au condus, așa că ne-am simțit în siguranță pe drum", spune pasionatul de biciclete Bogdan Bogdanov.

© Photo : Юлия СорокопудВелоклуб "Покатушки"
„Drapelul Victoriei” și alte tradiții de ciclism ale transnistrenilor  - Sputnik Moldova, 1920, 08.05.2021
Велоклуб "Покатушки"

În mâinile sale este o copie a Drapelului Victoriei. Este ștafeta pe care bicicliștii o vor transmite în toate colțurile regiunii. Acțiunea are loc în Transnistria deja pentru al patrulea an. Tradiția continuă, doar formatul marșului cu bicicleta se schimbă.

“Acțiunea “Drapelul Victoriei” se desfășoară încă din 2017 cu sprijinul administrației șefului Transnistriei și al Rossotrudnicestvo. Până la pandemie, timp de 5 zile noi treceam pe lângă toate orașele din regiune. Rămâneam peste noapte în Râbnița și Dubăsari. Dar coronavirusul și-a făcut propriile ajustări și a trebuit să schimbăm formatul evenimentului într-o ștafetă de ciclism de o singură zi ", a declarat Igor Krijanovski, președintele clubului de ciclism Pokatușki.

© Photo : Юлия СорокопудВозложение цветов – одна из традиций
„Drapelul Victoriei” și alte tradiții de ciclism ale transnistrenilor  - Sputnik Moldova, 1920, 08.05.2021
Возложение цветов – одна из традиций

Startul în Bender, finișul - în Camenca. La Tiraspol, participanții s-au împărțit în grupuri și au mers în două direcții - nord și sud. Ștafeta nu este limitată de numărul de participanți, astfel încât toată lumea se poate alătura activiștilor în orice etapă a cursei. Condiția principală este cu memoria istoriei!

"În această dimineață am văzut cum e vremea și am realizat imediat că voi deplasa cu oameni eroici. Într-adevăr, în astfel de condiții meteorologice este o decizie ( demnă - red.) de a ieși la start. Ziua Victoriei este o dată istorică minunată și este minunat că o marcăm cu un asemenea spirit de luptă ", a declarat Nikolai Juravlev, coordonatorul proiectelor Rossotrudnicestvo în Transnistria, în discursul. 

© Photo : Юлия СорокопудУчастники и организаторы веломарша
„Drapelul Victoriei” și alte tradiții de ciclism ale transnistrenilor  - Sputnik Moldova, 1920, 08.05.2021
Участники и организаторы веломарша

În total, bicicliștii parcurg 240 de kilometri. Unii participanți vor ieși pe linie de două ori în diferite orașe din Transnistria. Bicicliștii cu experiență nu sunt străini de această practică. Mai ale că nu este prima dată când se desfășoară acțiunea „Drapelul Victoriei”.

"Particip la această acțiune în fiecare an. Consider că este o chestiune de onoare. Bunicul meu a luptat. El a fost un pilot de vânătoare. Dar mulțumesc pentru faptul că războiul l-a cruțat și s-a întors acasă în viață. Mulți au murit", spune Ivan Vorobiov înainte de start.

© Photo : Юлия СорокопудИван Воробьев
„Drapelul Victoriei” și alte tradiții de ciclism ale transnistrenilor  - Sputnik Moldova, 1920, 08.05.2021
Иван Воробьев

Dar Olga Gumeșliu participă pentru prima dată la marșul victoriei. Intrarea în plutonul a fost o chestiune de principiu pentru ea.

"Anul trecut nu am luat parte din cauza măsurilor de carantină. Bunicul meu a luptat, bunica mea a supraviețuit războiului. Marele Război pentru Apărarea Patriei ne-a atins ca, probabil, pe toate familiile. Așa că am fost dornic să particip la această cursă " recunoaște debutanta.

O altă acțiune cu bicicleta în ajunul zilei de 9 mai are loc în Bender. Cursa cu bicicletele a început în Piața Eliberării și se va termina la Cetatea Bender. Toți participanții vor parcurge 15 kilometri în cinstea Marii Victorii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0