Aniversare: 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiu

© Inquam Photos / Octav GaneaDumitru Prunariu
Dumitru Prunariu - Sputnik Moldova, 1920, 08.05.2021
Abonare
România celebrează, în acest an, patru decenii de la primul zbor al unui român în spațiul cosmic, doctor inginer Dumitru Dorin Prunariu, printr-o serie de evenimente științifice și culturale. Care este agenda evenimentelor și cum puteți participa.

BUCUREȘTI, 8 mai – Sputnik, Gerogiana Arseni. Ziua de 14 mai 1981 va rămâne pentru totdeauna un reper important al istoriei contemporane a României. Iar această dată va fi legată, mereu, de numele cosmonautului Dumitru Dorin Prunariu, cel care este primul român care a zburat în spațiul cosmic.

Între 14 și 22 mai, România celebrează 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiul cosmic, doctor inginer Dumitru Prunariu, printr-o serie de evenimente științifice și culturale organizate prin intermediul Fundației Cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu. Evenimentele vor avea loc atât fizic, în București, Brașov și Timișoara, cât și online, pe canalele de social media ale Fundației și ale partenerilor.

Personalități internaționale și astronauți vor transmite mesaje

La începutul anilor ’80, România era pe deplin pregătită să urmeze tradiția înaintașilor și să facă față cu brio cerințelor explorării spațiului cosmic. Deși o țară mică, răsăriteană, educația tehnică și dezvoltarea științifică erau la standarde înalte, iar colaborările internaționale au favorizat aderarea la un acord international prin care pentru prima data în istorie un român ajungea în spațiul cosmic, informează Fundația Dumitru Dorin Prunariu într-un comunicat de presă.

Tocmai de aceea, Fundația Cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu își propune și depune toate eforturile să reînvie și să continue această tradiție printr-o suită de evenimente atât științifice cât și culturale. În cadrul acestora, personalități internaționale și astronauți din SUA, Rusia, Japonia și țări europene vor transmite mesaje aniversare, inclusiv de la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Printre invitați se vor număra, alături de cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu, vor fi și Ioan-Aurel Pop - Președintele Academiei Române și Marius-Ioan Piso - Președintele Agenției Spațiale Române.

Agenda evenimentelor:

14 mai, 14:00 - Eveniment științific la sediul ROSA - Romanian Space Agency

14 mai, 18:30 - Difuzare emisiune aniversară la TVR1, TVR Internațional și TVR+

15 mai, 10:00 – Inaugurarea expoziției aniversare la Muzeul Militar Național

17 mai, 11:00 – Eveniment în Aula Universității Transilvania din Brașov

18 mai - Conferință cu reprezentanți ai corpului diplomatic la sediul MAE, Sala Gafencu, și recepție pe bază de invitații la Clubul Diplomatic, oferită de MAE cu ocazia evenimentului

19 mai, 11:00 – Eveniment în Aula Universității de Vest - Timișoara

22 mai, 17:00 – Eveniment cultural la Casa Artelor Dinu Lipatti

Romfilatelia a emis, cu ocazia aniversării, o emisiune filatelică specială, iar Monetăria Statului a emis o medalie aniversară, precum și insigne dedicate evenimentului.

”Cuceritorii cosmosului”, eveniment online

Muzeul Municipiului București, prin Observatorul Astronimic ”Amiral Vasile Urseanu” și Centrul Rus de Știință și Cultură de la București invită toți doritorii să ia parte la o întâlnire online cu pilotul cosmonaut rus și român. Este vorba despre pilotul cosmonaut rus din Centrul de pregătire a Cosmonauților ”Iuri Gagarin” cu titlul de Erou al Federației Ruse, Serghei Revin și primul cosmonaut român, membru de onoare al Academiei Române, Dumitru Dorin Prunariu.

Întâlnirea va avea loc pe data de 12 mai la ora 16:00 pe platforma Zoom cu transmisie live pe Facebook.

”Dacă aveți întrebări pentru oaspeții nostri, vă rugăm să le trimiteți la adresa de e-mail CentrulRus@yandex.ru. Cele mai bune 3 întrebări vor fi premiate cu suveniruri de la compania Roscosmos”, transmite Casa Rusă din București pe pagina sa de Facebook.
Fluxul de știri
0