Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce spun transnistrenii despre imunizarea cu “Sputnik V”

© Sputnik / Sorokopud JuliaВ Приднестровье стартовала вакцинация препаратом «Спутник V”
В Приднестровье стартовала вакцинация препаратом «Спутник V” - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2021
Abonare
Vaccinul rusesc împotriva coronavirusului este cel mai așteptat din Transnistria. Prima zi de vaccinare a reunit sute de pionieri ai campaniei de vaccinare și alți mii se înscriu pentru vaccinare, dorind să primească exact „Sputnik V”.

TIRASPOL, 6 mai – Sputnik, Iulia Sorokapud. Locuitorii din Tiraspol au povestit reporterului Sputnik Moldova despre felul cum au ales vaccinul. Este un mare agiotaj în policlinica numărul 3 a orașului. Vaccinul Sputnik V a fost dezghețat aici joi. În adevăratul sens al cuvântului. Asistenta arată caseta albastră în care vaccinul rus a fost livrat la birou.

"Păstrăm medicamentul într-un recipient special. Scoatem un vaccin. Fiecare sticlă este decongelată timp de 30 de minute. Medicamentul trebuie injectat în decurs de două ore după decongelare. Nu mai târziu", explică Ocsana Șinkarenko.

© Sputnik / Sorokopud JuliaКонтейнер со "Спутник V"
Ce spun transnistrenii despre imunizarea cu “Sputnik V” - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2021
Контейнер со "Спутник V"

Vaccinarea cu un medicament rusesc a început cu așa-numitul grup de risc. Au prioritate cetățenii cu boli cronice și soții femeilor însărcinate. Dar până acum doar pensionarii se întâlnesc la coadă, la vaccinare. Cei mai curajoși voluntari nu se tem nici de injecție și  nici de efecte secundare.

"Sper că nu vor exista complicații.. La televizor vorbesc constant despre vaccinul rusesc. Este mai bun decât alte vaccinuri. Trebuie să avem încredere în cei care înțeleg. Mulțumesc Domnului că am reușit să intrăm pe această listă. Pentru că există o mulțime de oameni care vor să o facă", ne-a spus Maia Moraru din Tiraspol.

© Sputnik / Sorokopud JuliaПроцедурный кабинет
Ce spun transnistrenii despre imunizarea cu “Sputnik V” - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2021
Процедурный кабинет

Înainte de vaccinare - procedura standard: termometrie și chestionarul. Asistenta medicală atrage atenția asupra faptului că este important să nu existe reacții alergice severe la medicamente. În ceea ce privește „efectele secundare”, așteptați simptome ușoare ale coronavirusului.

"Un efect secundar în următoarele trei zile îl reprezintă frisoanele, durerile corporale, febra, slăbiciunea. Pot exista dureri și roșeață la locul injectării. Dar va trece", spune terapeutul Irina Osadceaia.

© Sputnik / Sorokopud JuliaВрачи на старте вакцинации
Ce spun transnistrenii despre imunizarea cu “Sputnik V” - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2021
Врачи на старте вакцинации

În prima zi de vaccinare cu “Sputnik V”, câteva sute de transnistreni au fost vaccinați. Au fost vaccinați în trei instituții medicale din Bender și Tiraspol. Primii 100 de voluntari au fost chemați doar în policlinica nr. 3 din Tiraspol.

"Deocamdată procesăm listele tuturor celor care au fost înregistrați. Conform înregistrării, îi sunăm în ordinea în care se află în listă. Astăzi și mâine listele sunt pline deja. Există o mulțime de apeluri. Oamenii sunt îngrijorați dacă nu cumva s-au pierdut din listă. Dar acest lucru este de prisos - rândul va veni pentru toată lumea. Principalul lucru este să aștepți apelul ", a spus Nina Tabak, șefa policlinici nr. 1 din Tiraspol.

Locuitoarea orașului Tiraspol Ludmila Juk a venit la vaccinare împreună cu soțul ei. Când a fost întrebată de ce au ales acest vaccin, Ludmila Ivanovna a răspuns: „Cel rusesc este mai aproape de noi”. Componenta este asociată în două doze, astfel încât cuplul poate înceta să se teamă de COVID-19 după a doua doză de medicament. După 21 de zile, procedura trebuie repetată.

"De îndată ce a devenit cunoscut faptul că va fi posibil să fim vaccinați cu Sputnik, ne-am înscris imediat. Cumva am avut noroc. Ieri ne-au sunat și ne-au bucurat - au suntem printre primii invitați. Sunt la coadă aici, aștept să intru prima! Soțul mă urmează", a mai spus Ludmila Juk.

© Sputnik / Sorokopud JuliaЛюдмила Жук
Ce spun transnistrenii despre imunizarea cu “Sputnik V” - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2021
Людмила Жук

Vaccinul “Sputnik V” este ajutor umanitar acordat de Rusia. Marfa valoroasă a fost livrată Transnistriei în două etape pe un consiliu special al Ministerului Situații Excepționale. În total, 62 de mii de doze de vaccin au fost trimise în regiunea transnistreană. Acest lucru este suficient pentru a vaccina 31 de mii de transnistreni. Sunt mulți care își doresc asta. Voluntarii așteaptă reluarea înregistrării pentru imunizarea cu vaccinul rusesc „Sputnik V”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0