Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sunt prima persoană care ține în brațe omul: Povestea moașei Indira Știrbu

© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaMaternitate
Maternitate - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2021
Abonare
Anual, în data de 5 mai, este marcată Ziua Internațională a Moașelor, prilej pentru societatea noastră să conștientizeze importanța pe care o au acestea pentru fiecare familie care își dorește să aducă pe lume copii.

CHIȘINĂU, 5 mai – Sputnik. Moașele au un rol greu de supraestimat atunci când o femeie ajunge să nască. În primul rând, ea are grijă de starea emoțională intensă prin care trece mama atât în timpul travaliului, a perioadei de naștere, cât și în momentele ulterioare. Moașa Indira Știrbu, care activează în sala de naștere la Institutul Mamei și a Copilului din Chișinău, a povestit în cadrul emisiunii Sputnik Matinal despre meseria pe care o face cu multă dedicație, deja de 28 de ani.

Acces interzis  Politia - Sputnik Moldova, 1920, 04.03.2021
Societate
Tragedie în Chișinău: Un bebeluș a căzut în gol de la etajul nouă - Video
"Moașa este persoana care se află cel mai aproape de gravidă în tipul sarcinii, nașterii și chiar după aceea. Concomitent, se fac lucruri foarte frumoase de la începutul sarcinii și până când pleacă mama cu bebelușul acasă. În sala de naștere, lucrul nu se termină niciodată, iar profesia de moașă nu poate fi planificată cu exactitate, fiindcă ești mereu în alertă, nu știi ce se poate întâmpla în orice moment. Mereu te gândești să fie totul bine. Nu am calculat la câte nașteri am asistat, mă gândeam să fac asta, dar nu cred că îmi va reuși pentru că foarte multe au fost", a declarat Indira Știrbu.

Moașa susține că în ultimii ani natalitatea a scăzut, dar totuși mai sunt femei care decid să aducă pe lume o nouă viață. 

"Ne bucurăm de fiecare naștere în parte. Sunt fericită că sunt prima persoană care țin în brațele mele și în mâinile mele prima celulă a societății, care este omul. Sloganul unei moașe este mereu acesta: Copii sănătoși și mame fericite. Pot spune că fetițele se nasc mai ușor, sunt mai rezistente la multe, ca și în viața de toate zilele, fără supărare pentru sexul masculin", a spus Indira Știrbu.  

Din fericire, în ultimii ani, femeile renunță tot mai rar la bebelușii lor. Acest lucru se datorează inclusiv discuțiilor între gravide și moașe despre rolul mamei în viața copiilor. 

"Între anii 2000-2005, erau mai multe femei care renunțau la bebelușii lor, acum această cifră s-a micșorat, iar în ultimii ani nici nu am auzit să abandoneze cineva copiii în maternitatea noastră. Și chiar dacă mai sunt femei cu astfel de intenții, se discută mult cu ele ca până la urmă să conștientizeze că nimeni nu va fi mai aproape de copilul decât însăși mama lui. Și acesta este un alt succes când reușim să convingem", zice Indira Știrbu. 

© Sputnik / OsmatescoIndira Știrbu
Sunt prima persoană care ține în brațe omul: Povestea moașei Indira Știrbu - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2021
Indira Știrbu

Gravidele care vor să nască mai ușor trebuie să fie mereu în contact cu moașele și să asculte toate îndrumările lor. 

Gheorghe Caradja  - Sputnik Moldova, 1920, 04.05.2021
Medic: Ce probleme de sănătate aduce cu sine obezitatea
"Evident că nașterea este cu dureri, nimeni nu spune că la naștere vei avea plăcere, dar când apare o nouă viață, eu sunt bucuroasă, mândră și uneori îmi pot da lacrimile în ochi când văd cum s-a născut o viață nouă, care va fi de folos atât societății, cât și familiei în care a venit. Fiecare caz este individual, dar lucrăm în echipă: medic, moașă, infirmieră, neonatolog și toți împreună facem un lucru destul de măreț, frumos și sperăm să fim apreciați și pe parcursul timpului, nu doar la moment", a precizat moașa.

Indira Știrbu susține că mai mulți copiii se nasc în timpul verii. Puțini știu că și bărbații pot fi moașă.

"La Institutul Mamei și a Copilului din Chișinău avem un bărbat moașă, care activează în secția post naștere. Își face bine treaba. Este un băiat tânăr care a venit la noi după Colegiul de medicină și a fost bine primit în echipă", spune Indira Știrbu. 

De când s-a declanșat pandemia de COVID-19, provocările în timpul nașterilor au devenit și mai mari. La Institutul Mamei și a Copilului din Chișinău sunt în prezent trei gravide infectate cu coroanvirus.

Rodica Comendant - Sputnik Moldova, 1920, 04.01.2019
Societate
Alarmant! Moldova, pe locul doi în regiune la capitolul nașteri în rândul adolescentelor
"La naștere, când avem astfel de gravide, copilul imediat este izolat de mamă, apoi, după efectuarea testelor, femeia își vede bebelușul", a povestit Indira Știrbu. 

În trecut, moașele erau femeile din comunitate: mame, bunici, mătuși, care ajutau gravidele să nască acasă, oferind sfaturi din propriile experiențe. În multe limbi, „moașă” înseamnă bunică, iar în Jamaica este „nana”, în Franța se numea „sage femme”. Treptat, această profesie a ajuns să fie foarte solicitată. În prezent, Organizația Mondială a Sănătății situează profesia de moașă în rândul celor mai importanți factori pentru îngrijirea femeii de vârstă fertilă, aflată într-o stare bună de sănătate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0