Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Jurnaliștii din Letonia - apel către secretarul general al ONU

Abonare
Jurnaliștii din Letonia i-au adresat un mesaj lui Antonio Guterres, prilejuit de Ziua Mondială a Libertății Presei care este marcată pe 3 mai.

Textul adresării a fost rostit de jurnalistul și producător Andrei Iakovlev. El a menționat că Ziua Mondială a Libertății Presei este un bun prilej pentru ” pentru a ne susține”, avându-i în vedere pe cei 10 colegi ai săi, jurnaliști letoni ruși, ”care sunt persecutați pentru activitatea lor profesională”.

”Din cauza cooperării cu mass-media rusă, noi, jurnaliști cu mulți ani de experiență, care am acționat întotdeauna în limitele legea și în conformitate cu etica profesională, am fost percheziționați, ne-au fost confiscate computerele, telefoanele, arhivele personale. Vor să ne facă din noi criminali,să ne condamne în baza unui motiv inventat”, a declarat Iakovlev.

În opinia lui, aceste învinuiri sunt bazate pe ”rusofobie și Rusia-fobie” și acest lucru este evident pentru toate părțile conflictului.

Мария Захарова - Sputnik Moldova, 1920, 01.05.2021
Rusia
Zaharova: Ce se va întâmpla cu Meduza, vizele pentru SUA și YouTube

”Domnule Guterres, noi înțelegem că Dvs., în calitate de lider al celei mai mari și impunătoare organizații internaționale, nu vă puteți amesteca direct în afacerile unui stat suveran – Republica Letonia. Însă noi vă îndemnăm să vă exprimați poziția în legătură cu libertatea presei și libertatea jurnaliștilor în țara noastră, care, de asemenea, a semnat documentele respective ale ONU” a conchis Andrei Iakovlev.

În decembrie, jurnaliștii letoni vorbitori de limbă rusă, inclusiv cei care colaborează cu portalurile Baltnews și Sputnik Latvia, au fost acuzați în temeiul articolului 84 ​​din Legea penală letonă — "Încălcarea regimului de sancțiuni al Uniunii Europene". Pedeapsa variază de la o amendă până la închisoare.

Jurnaliștii au fost percheziționați și au semnat pentru interdicție de călătorie. Sputnik Latvia și Baltnews sunt asociate cu grupul media MIA "Rossia Segodnya". În același timp, jurnaliștii letoni care scriu pentru aceste medii de informare nu sunt angajații acestora, ci acționează doar ca autori independenți.

Одиночный пикет в защиту свободы слова в Москве - Sputnik Moldova, 1920, 01.04.2021
Urmărirea jurnaliștilor: Occidentul va invidia succesele Țărilor Baltice

Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a calificat gestul autorităților letone împotriva jurnaliștilor vorbitori de limbă rusă drept acțiuni punitive și un exemplu flagrant de încălcare a fundamentelor unei societăți democratice – libertatea presei și libertatea de exprimare.

Iar deja în martie a devenit cunoscut faptul că în Estonia a fost arestat Serghei Seredenko, activist pentru drepturile omului, publicist, autor în cadrul Agenției de Presă Baltnews, fiind acuzația de activitate antistatală.

De asemenea, Procuratura Letoniei a refuzat să închidă dosarul penal împotriva jurnalistei Ala Berezovskaia, care colaborează cu portalurile Baltnews și Sputnik Letonia (ambele făcând parte din grupului media ”Rossia Segodnea”), acuzată din această cauză de încălcarea regimul sancțiunilor Uniunii Europene.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0