Lumina Sfântă s-a aprins și anul acesta la Ierusalim!

© Sputnik / Alexander ImedashviliБлагодатный огонь
Благодатный огонь  - Sputnik Moldova, 1920, 01.05.2021
Abonare
Sâmbătă, la Ierusalim s-a aprins Lumina Sfântă, un miracol al Ortodoxiei care se întâmplă în fiecare an de Paște când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 și 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer.

CHIȘINĂU, 1 mai – Sputnik. Sfântul Mormânt a fost inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare - pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare - sunt polițiști civili, care nu sunt creștini.

Coc pască și vopsesc ouă: Cum se pregătesc gospodinele de Paște  - Sputnik Moldova, 1920, 01.05.2021
Video
Miros de cozonac și pască în întreaga țară: Cum se pregătesc gospodinele de Paște
De obicei, aceștia sunt trei: un arab, un turc și un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, ușa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

După desfășurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil și brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, patriarhul este controlat de polițiști în prezența martorilor care aparțin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt și pătrunde în prima încăpere, în "Capela Îngerului", însoțit - conform tradiției - numai de un arab de religie islamică. Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului și îngenunchează în fața lespedei.

 Ulterior, după rugăciune, cei prezenți în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt.

Coc pască și vopsesc ouă: Cum se pregătesc gospodinele de Paște - Sputnik Moldova, 1920, 01.05.2021
Cum se pregătesc gospodinele de la sat de Paște
Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăștie în mici bucăți. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra. Anul acesta, Lumina Sfântă o vor primi reprezentanți ai 11 țări care au trimis avioane în Israel pentru Focul Sfânt - Cipru, Bulgaria, Belarus, Moldova, Ucraina, Rusia, România, Grecia, Georgia, Polonia și Kazahstan. La ora 20:00, Focul Haric ar urma să ajungă pe Aeroportul Internațional Chișinău, de unde va fi împărțit preoților şi credincioșilor, dar și va fi adus la Catedrala Mitropolitană din Capitală "Nașterea Domnului".

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0