Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Lumina Sfântă, la Catedrala Mitropolitană "Nașterea Domnului"

Abonare
După ce avionul cu Focul Haric venit de la Ierusalim a aterizat pe Aeroportul Chișinău și e acolo a fost împărțit preoților şi credincioșilor ca să-l după în parohiile din toată țara, o făclie a fost adusă și la Catedrala Mitropolitană "Nașterea Domnului".

Această Lumină este un dar special, un dar deosebit pe care Mântuitorul Iisus Hristos, Lumina lumii îl dăruiește celor care păstrează dreapta credință și Îl iubesc pe El. De aceea, Lumina de la Ierusalim a fost numită o minune a Ortodoxiei, care se săvârșește în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt, la Mormântul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Aceasta este al 19-lea an de când Lumina Sfântă pogorâtă la Sfântul Mormânt este adusă în Republica Moldova.

Vom menționa că în acest an aducerea Focului Haric în țara noastră s-a făcut altfel decât în anii în care țara nu era lovită de pandemia de coronavirus.

кафедральный собор  - Sputnik Moldova, 1920, 01.05.2021
Pastorala Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir la Învierea Domnului 2021

Focul Sfânt a fost dus cu avionul din Ierusalim și a fost întâmpinat pe Aeroportul Internațional Chișinău, în premieră, fără participarea credincioșilor, din cauza restricțiilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus. Mai mult, clericii din Republica Moldova nu au ajuns la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim pentru a aduce Focul Haric, așa cum se proceda până în 2020. Din cauza restricțiilor introduse de Israel în contextul pandemiei COVID-19, acolo au avut doar reprezentanții corpului diplomatic. Lumina Sfântă a fost preluată astfel, de ambasadoarea Republicii Moldova în Israel, Gabriela Moraru, de la care, de pe Aeroportul Internațional Chișinău, lumina sfântă a fost transmisă protoiereul Veaceslav Șpac, duhovnicul-administrator al Mănăstirii Condrița.

Anul acesta, Lumina Sfântă au primit-o reprezentanți ai 11 țări care au trimis avioane în Israel pentru a lua Focul Haric - Cipru, Bulgaria, Belarus, Moldova, Ucraina, Rusia, România, Grecia, Georgia, Polonia și Kazahstan.

Precizăm, în 2020, pentru întâia oară în istorie, clericii au săvârșit serviciul divin din Noaptea Învierii fără participarea enoriașilor și purtând măști medicinale, din cauza pandemiei de COVID-19. 

Anul acesta, Lumina Sfântă au primit-o reprezentanți ai 11 țări care au trimis avioane în Israel pentru a lua Focul Haric - Cipru, Bulgaria, Belarus, Moldova, Ucraina, Rusia, România, Grecia, Georgia, Polonia și Kazahstan.

Fluxul de știri
0