Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

În subordinea cui ar trebui să fie SIS: Ce spun experții

© Photo : Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii MoldovaExerciţiu antiterorist organizat de SIS
Exerciţiu antiterorist organizat de SIS - Sputnik Moldova, 1920, 29.04.2021
Abonare
Trecerea periodică a Serviciului de Informații și Securitate din subordinea unei puteri de stat în a alteia pune în pericol funcționalitatea instituției. De această părere este expertul constituțional Alexandru Cuznețov.

CHIȘINĂU, 29 apr - Sputnik. Serviciul de Informații și Securitate ar trebui să se afle sub conducerea executivă și nu cea legislativă, afirmă expertul în drept constituțional Alexandru Cuznețov. Potrivit lui, acest organ prea des trece din subdiviziunea ba a Președinției, ba a Parlamentului fără a fi constat exact din ce categorie a puterilor de stat face parte.

„Nu s-a constatat. Doar s-a stabilit faptul că securitatea funcționalității SIS este pusă în pericol din cauza că prea des trece de o parte sau alta. Nu s-a spus ferm în ce categorie trebuie să se încadreze Serviciul de Informații și Securitate. Acest organ își are începutul de la vechiul organ sovietic Comitetul Securității Statului pe lângă Sovietul de Miniștri”, a precizat expertul.

СИБ SIS - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2021
Politică
CC a declarat neconstituțională legea privind trecerea SIS sub controlul Parlamentului

Mai mult, Cuznețov spune că nu este clară bătălia pentru acest organ, în condițiile în care multe atribuții ale SIS au fost luate, în special cele de urmărire și cercetare a infracțiunilor. 

„În prezent, SIS are funcții superficiale. Important este doar cui în primul rând i se va duce mapa cu informații. În trecut, zilnic, instituția remitea în trei exemplare - președintelui țării, președintelui Parlamentului și prim-ministrului - acea mapă roșie cu ultimele informații despre ce se întâmplă în țară sau peste hotare, indiferent în subordinea cui era”, a mai spus Cuznețov.

Expertul este de părere că în condițiile în care în Republica Moldova, odată la patru ani, se schimbă fie Parlamentul, fie președintele țării, funcționalitatea Serviciului de Informații și Securitate nu trebuie să fie pusă în pericol prin schimbarea conducerii acestor instituții. Potrivit lui, ca și în cadrul Procuraturii Generale, conducerea SIS trebuie să fie numiți pe un anumit termen, indiferent de ce președinte sau Parlament este numit. Cuznețov mai spune că aceste instituții trebuie să se detașeze de politic și să aibă autonomie. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0