Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

S-au schimbat regulile de traversare a frontierei: Ce trebuie să știm când pornim la drum

© Photo : Poliţia de FrontierăPoliția de Frontieră - Vama Leușeni
Poliția de Frontieră - Vama Leușeni - Sputnik Moldova, 1920, 29.04.2021
Abonare
După ce a fost anulată starea de urgență, iar deciziile anterioare a CNESP au expirat, nu va mai trebui să prezentăm testul la COVID-19 atunci când traversăm frontiera, cel puțin până la o nouă decizie a Comisiei.

CHIȘINĂU, 29 apr - Sputnik. Poliția de Frontieră anunță că în prezent la trecerea hotarului de stat sunt aplicate aceleași reguli ca până la pandemie. Asta pentru că odată cu anularea stării de urgență au fost anulate și toate măsurile impuse de Comisia pentru Situații Excepționale, iar deciziile luate anterior de Comisia Națională pentru Sănătate Publică au expirat încă în data de 18 aprilie.

Кишинев в режиме ЧП  - Sputnik Moldova, 1920, 29.04.2021
Societate
Noi restricții în Republica Moldova după anularea stării de urgență

Astfel, până la impunerea unor noi restricții de către CNESP, la trecerea frontierei sunt aplicate regulile ca înainte de pandemie. Potrivit Poliției de Frontieră, măsura privind obligativitatea prezentării testului PCR COVID-19, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de a ajunge la frontieră, nu mai este valabilă.

Toți cei care trec acum hotarul țării sunt scutiți de prezentarea testului, de completarea fișelor epidemiologice, dar și de obligativitatea de a sta în carantină timp de 14 zile de la sosirea în țară. Totuși, aceste măsuri nu sunt obligatorii până la anunțarea de către CNESP a noilor reguli privind protecția de COVID-19. 

Amintim că pe 31 martie, deputații au votat o decizie prin care a fost instituită starea de urgență până la data de 30 mai 2021. Însă miercuri, 28 aprilie, Înalta Curte a stabilit că hotărârea privind instituirea stării de urgență de către Parlament este neconstituțională. Sesizarea în acest sens a fost depusă de către deputații Octavian Țîcu, Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca. În urma acestei decizii, președintele Republicii Moldova este în drept să dizolve Parlamentul și să declanșeze alegeri parlamentare anticipate.

Astfel, șeful statului, Maia Sandu, a semnat în scurt timp decretul de dizolvare a Parlamentului și a anunțat data alegerilor parlamentare anticipate. Acestea urmează să se desfășoare pe data de 11 iulie 2021, iar Guvernul trebuie să decidă câți bani vor fi alocați pentru organizarea scrutinului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0