Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Muravschi: În ce mod politicienii moldoveni distrug relațiile cu Rusia și UE

© Sputnik / OsmatescoAlexandru Muravschi
Alexandru Muravschi - Sputnik Moldova, 1920, 29.04.2021
Abonare
Confruntarea și dualitatea din politica moldovenească nu prevestește nimic bun pentru cetățenii țării. Unii politicieni continuă să susțină alinierea la valorile occidentale și europene, alții susțin apropierea de Rusia. Cu ce se va încheia totul?

CHIȘINĂU, 29 apr – Sputnik. Motivul pentru care puterea de la Chișinău reușește să sfâșie țara este dependența financiară a Moldovei atât de UE, cât și de Rusia. Cu alte cuvinte, după proclamarea Declarației de Independență a Moldovei din 27 august 1991, nimic nu mai depindea de noi, dar ca stat am devenit dependenți.

Брифинг президента Молдовы Майи Санду - Sputnik Moldova, 1920, 28.04.2021
Politică
Maia Sandu a dizolvat Parlamentul și a anunțat data alegerilor parlamentare anticipate
Asta a declarat economistul, fost viceprim-ministru, ex-ministru al Economiei Republicii Moldova Alexandru Muravschi în studioul Sputnik Moldova. Potrivit lui, viitorul Moldovei depinde în mod direct de ce politică vor urma politicienii de la Chișinău și cât timp vor lupta între ei.

"Tendințele negative pot apărea pe piața rusă, deoarece importul fără taxe, care era valabil până la 31 martie 2021, s-a încheiat, dar nu există un nou acord cu Rusia. Dacă Rusia îl extinde, atunci totul va fi bine. Dacă nu, situația se va înrăutăți", a spus Muravschi.

Potrivit expertului, sunt foarte multe nuanțe în situația actuală. Dacă câștigă o tabără politică, legăturile cu Rusia se vor deteriora. Mai ales dacă acești politicieni încep să joace războaie diplomatice sau declară sancțiuni.

"Sperăm că vor fi suficient de inteligenți pentru a nu face acest lucru. Deși nu suntem noi cei care decid, după cum știți. Dacă vor acționa corect, atunci totul va fi bine", a remarcat fostul viceprim-ministru.

Dacă cealaltă parte câștigă și începe să-și urmeze propria linie, atunci vor începe problemele cu finanțarea din Occident și Uniunea Europeană, este convins economistul. De aceea în Moldova este nevoie de forțe politice echilibrate care vor lua decizii corecte, a adăugat Muravschi.

"Această luptă trebuie oprită, altfel vom umfla această bulă până va izbucni. Deocamdată, fie ne vom rupe în sfârșit fața, fie vom începe să înțelegem că trebuie să avem creier", a rezumat interlocutorul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0