Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Înalta Curte a stabilit - Instituirea stării de urgență este neconstituțională

© Sputnik / Mihai CarausКонституционный суд Молдавии
Конституционный суд Молдавии - Sputnik Moldova, 1920, 28.04.2021
Abonare
Curtea Constituțională a stabilit că hotărârea privind instituirea stării de urgență de către Parlament este neconstituțională.

CHIȘINĂU, 28 apr - Sputnik. Magistrații Curții Constituționale au stabilit că hotărârea privind declararea stării de urgență este neconstituțională. 

„Curtea Constituțională hotărăște: 1 - se admit parțial sesizările depuse de domnul Octavian Țîcu, Sergiu Litvinenco și doamna Veronica Roșca, deputați în Parlamentul Republicii Moldova.  2 - se declară neconstituțională hotărârea Parlamentului privind declararea stării de urgență. 3 - se declară inadmisibile sesizările în partea cu privire la propunerea Guvernului privind decretarea stării de urgență”, a declarat președintele Înaltei Curți Domnica Manole.

Președintele Curții Constituționale Domnica Manole a precizat că judecătorul Vladimir Țurcan a avut o opinie separată. 

Astfel, președintele Republicii Moldova este în drept să dizolve Parlamentul și să declanșeze alegeri parlamentare anticipate, însă doar după ce va invita din nou la consultări fracțiunile parlamentare. 

Amintim că pe 15 aprilie Curtea Constituțională a constatat că sunt întrunite circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului, iar președintele Maia Sandu a declarat că va semna, în timpul apropiat, decretul privind dizolvarea Parlamentului.

Constituția prevede însă că Parlamentul nu poate fi dizolvat în timpul stării de urgență, de asediu sau de război. În Republica Moldova, regimul stării de urgență este valabil până în data de 30 mai, inclusiv. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0