Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Politolog, despre expulzarea diplomatului rus din România: Cum va proceda Moldova

© Sputnik / Mihai CarausAmbasada federației ruse în București
Ambasada federației ruse în București - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2021
Abonare
Analistul politic Igor Volnițchi a calificat expulzarea atașatului militar adjunct al Ambasadei Federației Ruse în România drept act de solidaritate cu alte țări europene.

CHIȘINĂU, 26 apr – Sputnik. Atâta timp cât în Moldova rămâne un guvern de centru-stânga, nu trebuie să ne așteptăm la demersuri diplomatice precum expulzarea unor diplomați ruși. Politologul Igor Volnițchi a declarat asta într-un comentariu pentru  Sputnik Moldova.

El a calificat cazul cu atașatul militar adjunct al Federației Ruse din România drept o manifestare a solidarității europene.

"Cred că aceasta este o manifestare a  solidarității cu alte țări europene. Republica Cehă, Bulgaria au expulzat diplomați, înainte și  Moldova se alătura unor manifestări de acest gem. Pe vremea lui Vladimir Plahotniuc, trei diplomați ruși au fost expulzați. Atunci a fost o exagerare din partea lui ", consideră expertul.

În opinia lui Volnițchi, la acea vreme autoritățile nu și-au ascuns caracterul anti-rusesc și se alăturau cu ușurință unor astfel de demersuri. Acum situația la Chișinău este alta.

"Guvernul, deși interimar, este controlat de forțele de centru-stânga și este puțin probabil ca astfel de acțiuni vor fi întreprinși la Chișinău. Iar pentru România, aceasta este o manifestare de solidaritate cu țările vecine", a menționat Volnițchi.

Potrivit analistului, în acest context, Moldova ar trebui să adopte o politică externă echilibrată.

Ce urmări va avea înrăutățirea relațiilor dintre Rusia și Cehia - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2021
Video
Ce urmări va avea înrăutățirea relațiilor dintre Rusia și Cehia

Luni, ambasadorului Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe de la București, unde i s-a comunicat că autoritățile române au decis să-l declare persona non grata pe teritoriul României pe Alexei Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei. Instituția a menționat că decizia a fost luată ”având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”.
Ambasada Rusiei la București a declarat că decizia României de a expulza diplomatul rus reprezintă un gest neprietenesc, iar partea rusă își rezervă dreptul la măsuri de răspuns.

”Anterior, Maria Zaharova, reprezentantul oficial al Ministerul rus  de Externe,  a numit astfel de acțiuni „o paradă a marasmului”. O definiție foarte precisă și fiecare paradă este deschisă de micii toboșari care fac mult zgomot. Desigur, astfel de demersuri sunt dictate de Washington. România este o țară NATO și asta explică multe. În numele solidarității inventate sau a „securității euro-atlantice colective” inexistente, Bucureștiul trebuie să-și încalce interesele naționale, pentru că Moscova va răspunde simetric (cel puțin). Și, cel mai important, politica externă suverană a Rusiei nu se va schimba de la aceasta”, a declarat pentru Sputnik Moldova expertul militar Aleksandr Hrolenko.

Relațiile Federației Ruse cu Occident continuă să se deterioreze. În ultimele săptămâni, Statele Unite, Bulgaria, Ucraina, Republica Cehă, Slovacia, Polonia, Lituania, Letonia și Estonia au anunțat despre expulzarea angajaților  misiunilor diplomatice ruse, din diverse motive.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0