Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Cântecul “Smugleanka-moldovanka”, interpretat în germană la festivalul din Crimeea

© Sputnik / Константин Михальчевский / Accesați arhiva multimediaМузыкальный фестиваль "Дорога на Ялту"
Музыкальный фестиваль Дорога на Ялту - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2021
Abonare
În videoclipul la piesa “Smugleanka moldovanka”, talentata Ilina Eder va interpreta un dans popular moldovenesc.

CHIȘINĂU, 27 aprilie – Sputnik. În prejma Zilei Victoriei, în Crimeea se va desfășura Festivalul muzical internațional annual “Drumul spre Ialta”. Pe scenă vor evolua artiști din 15 state, care vor interpreta cântece din perioada războiului în limbile lor naționale, informează RIA Novosti. Din Austria, cu compoziția “Smugleanka” va veni în Crimeea tânăra Ilina Eder de 17 ani.

© Photo : Из личного архива Илины ЭдерIlina Eder
Cântecul “Smugleanka-moldovanka”, interpretat în germană la festivalul din Crimeea - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2021
Ilina Eder

Ea a ales “Smugleanka-moldovanka” fără să stea prea mult pe gânduri: “Mi-a plăcut foarte mult pentru că este o piesă de dragoste. Despre dragoste în timpul războiului. Iată de ce mi-am dorit s-o cânt”.

Ilina a găsit traducerea piesei în limba germană pe Internet. Împreună cu profesoara de canto din Viena au decis că textul coincide ideal cu originalul. Le rămânea doar să o cânte și să înregistreze un videoclip. În clip, Ilina interpretează un dans popular moldovenesc. Pentru ca piesa să fie accesibilă publicului internațional, au decis să o numească “Moldavian girl”.

În cinstea bunicilor din Rusia și Austria

Ilina s-a născut în Austria. Părinții (mama este rusoaică, tatăl - austriac) au decis să-i dea un nume în care ar fi pomenite ambele bunici – Inga austriacă și Galina din Rusia.

“Din copilărie eram înconjurată la Viena de pedagogi ruși de balet, de canto. Am frecventat în fiecare sâmbătă școala rusă, timp de zece ani. Sărbătorim 9 mai împreună cu familia. La Viena mergeam să depunem flori la monumentul soldatului rus din centrul orașului. Acum sărbătorim acasă. Tata este cu noi, chiar dacă istoria familiei nu este una prea simplă”, menționează Ilina.

În timpul celui De-Al Doilea Război Mondial, străstrăbunicul ei rus a fost jurnalist de război și a dispărut fără urma în apropierea Kievului. Doar peste mai mulți ani au fost descoperite rămășițele lui pământești. Iar străstrăbunicul austriac a luptat de cealaltă parte a frontului și a fost luat prizonier la Stalingrad. Își amintea cu căldură de ruși, “care își împărțeau pâinea chiar și cu prizonierii”.

”Deoarece am rude din Austria și Rusia, pentru mine este important ca pe pământ să fie pace, să nu se mai întâmple astfel de grozăvii. Iată de ce merg la Ialta”, spune Ilina. Totodată, ea a mai adăugat că de doi ani nu și-a văzut bunicul de la Moscova și „i s-a făcut dor de Rusia”, țară pe care a vizitat-o doar de trei ori.

“Visul meu este să continui să cânt și să dansez. Pentru mine acesta este cel mai important lucru din viață, căruia îi dedic foarte mult timp. Iată de ce consider că festivalul din Crimeea este un episod foarte important din biografia mea. Voi încerca să mă dedic în totalitate”, conchide Ilina Eder.

*cetățenii din orice țară pot vota pentru interpretul preferat pe site-ul oficial al concursului “Drumul spre Ialta” (Doroga na Ialtu).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0