Oameni in etate - Sputnik Moldova, 1920
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Igor Dodon a venit cu mai multe propuneri pentru Maia Sandu

© Photo : Miroslav RotariIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Instituțiile statului se află într-un impas serios, care creează premise periculoase pentru acuzații reciproce, pentru proteste spontane și pentru provocări operate de forțe terțe, cu consecințe pentru societate și pentru țară. Asta susține liderul PSRM, Igor Dodon.

CHIȘINĂU, 26 apr – Sputnik. Liderul PSRM, Igor Dodon, a venit cu o adresare către cetățenii țării. El a precizat că trecem printr-o pandemie foarte grea, dar în paralel avem și o criză politică dublă.

PAS și simpatizanții săi, în fața Curții Constituționale - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2021
Politică
Igor Grosu: Igor Dodon ne cheamă la dialog
"Pe fundal de pandemie, fără dialog politic, fără un Guvern nou ales și împuternicit, situația în Moldova degradează rapid sub aspect economic și social, cu consecințe foarte grave pentru fiecare cetățean. Ca urmare a rigidității politice manifestate de Președinție, societatea și țara sunt dezbinate și lipsite de guvernare eficientă", susține Dodon.

Potrivit liderului PSRM, în jocurile politice de la Chișinău, s-au implicat și unii factori externi, dar și unii membri ai Curții Constituționale, fapt ce a dus la încălcarea prevederilor constituționale și a recomandărilor anterioare ale Consiliul Europei și ale Comisiei de la Veneția privind înaintarea candidaturii unui premier desemnat de majoritatea parlamentara.

Președintele socialiștilor mai spune că acestă criză politică trebuie oprită cât mai rapid, până situația nu a ieșit de sub control. Astfel, în calitate de lider al PSRM, Igor Dodon a venit cu un apel către președintele țării pentru a stopa imediat orice acțiuni care provoacă destabilizarea situației în Republica Moldova. În context, Dodon propune următoarele acțiuni: 

  • Inițierea de urgență a dialogului instituțional între Parlament și instituția prezidențială.
  • Stabilirea de comun a datei alegerilor parlamentare anticipate, imediat după ce dinamica pandemiei va înregistra o diminuare sigură.
  • Adoptarea tuturor actelor necesare pentru asigurarea bunei desfășurări a alegerilor anticipate, inclusiv decizii privind asigurarea alocării mijloacelor financiare pentru alegeri.
  • Elaborarea foii de parcurs de gestionare a situației economice, sociale și pandemice din țara pe durata următoarelor luni până la alegerile parlamentare anticipate și până la formarea noului guvern ca rezultat al alegerilor.
  • Crearea unei comisii comune de reformă constituțională, cu asistența experților Consiliului Europei, care va analiza cauzele crizelor politice din ultimii ani și rolul Curții Constituționale începând cu anul 2013 în provocarea acestora, precum și măsurile care pot fi luate pentru a evita pe viitor asemenea situații compromițătoare în adresa Constituției.

"Azi clasa politică are nevoie de un dialog responsabil, iar cei care vor respinge aceste propuneri de dialog și de depășire a crizei foarte grave în care ne aflăm, să își asume toate consecințele", a precizat Dodon. 

Președintele țării, Maia Sandu, nu a comentat deocamdată propunerile liderului PSRM, Igor Dodon. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0