VIDEO: Incendiu la un spital cu bolnavi de COVID - cel puțin 82 de morți

© Photo : Pixabay / Free-PhotosUn incendie
Un incendie  - Sputnik Moldova, 1920, 25.04.2021
Abonare
Cel puțin 82 de persoane au murit duminică, într-un incendiu la un spital cu bolnavi de Covid-19 din Bagdad, o tragedie care a determinat demisia oficialilor dintr-o țară cu un sistem de sănătate vechi de decenii.

CHIȘINĂU, 25 apr - Sputnik. Incendiul a început de la buteliile de oxigen „depozitate fără respectarea condițiilor de securitate” la spitalul Ibn al-Khatib din Bagdad, potrivit unor surse medicale. Potrivit unui raport actualizat, există 82 de morți și 110 răniți.

Furia populației

Dincolo de bilanțul tragic, irakienii și-au exprimat furia după ce surse medicale și de securitate au atribuit declanșarea incendiului neglijenței. Un fenomen care merge mână în mână în Irak cu corupție endemică și spitale eșuate, ca să nu mai vorbim de plecarea multor medici care au emigrat la peste 40 de ani de conflict în țară.

După această tragedie, haștagul „Demisia ministrului Sănătății” se afla în topul cuvintelor cheie pe Twitter în Irak.

Deschiderea unei anchete

Premierul Moustafa al-Kazimi, care a declarat trei zile de doliu național, a anunțat deschiderea unei anchete și a cerut concluzii „în termen de 24 de ore”.

El a suspendat din funcțiile lor șeful Sănătății din sectorul de est al Bagdadului, directorul spitalului și șefii de securitate și întreținere tehnică. Aceștia sunt chestionați și nu vor fi eliberați „înainte de a-i judeca pe cei care au fost vinovați”, a spus el, în timp ce Parlamentul anunța că își va dedica sesiunea de luni acestei tragedii.

Duminică la primele ore, în timp ce zeci de rude se aflau la paturile a „30 de pacienți din secția de terapie intensivă” din Ibn al-Khatib, rezervat pentru cele mai grave cazuri, flăcările au cuprins etajele.

„Spitalul nu avea un sistem de protecție împotriva incendiilor și plafoanele false permiteau extinderea focului la produse foarte inflamabile”, a explicat Apărarea Civilă. „Majoritatea victimelor au murit pentru că au fost strămutate și s-au pomenit fără ventilatoare. Alții s-au sufocat de fum”.

La câteva ore după incendiu, Ministerul Sănătății s-a lăudat că a „salvat mai mult de 200 de pacienți”, promițând „o evaluare exactă a morților și răniților ulterior”. Duminică la prânz, ministrul și purtătorul de cuvânt al acestuia erau încă absenți.

Cazurile Covid-19 au depășit miercuri un milion în Irak, cu peste 15 000 de morți. Țara, probabil din cauza populației sale, una dintre cele mai tinere din lume, are un număr relativ mic de decese din cauza Covid-19.

Pentru a evita spitalele dărăpănate, pacienții preferă în general să instaleze o butelie de oxigen în casele lor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0