Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce răpirea judecătorului la Chișinău creează un precedent periculos – expert

Ольга Сухаревская - Sputnik Moldova, 1920, 24.04.2021
Abonare
Expertul în drept a explicat cum poate fi interpretată răpirea judecătorului ucrainean Nikolai Ceaus la Chișinău și ce servicii secrete ar putea fi implicate în acest caz.

CHIȘINĂU, 24 apr – Sputnik. La începutul lunii aprilie, în capitala Moldovei, trei persoane necunoscute l-au răpit pe judecătorul ucrainean Nikolai Ceaus. Serviciile speciale  și organele de drept  ale țării investighează circumstanțele dispariției scandaloase. Fostul judecător Nikolai Ceaus se ascunde în Moldova din 2017, încercând să obțină aici azil. În același timp, Ucraina l-a acuzat de corupție și a cerut extrădarea lui.

După cum a declarat în studioul Sputnik Moldova expertul în drept, magistrul în politică externă, juristul Olga Suharevskaia, o astfel de răpire este o infracțiune penală. Orice țară din lume interpretează o astfel de ingerință a unui alt stat ca fiind ilegală și neconstituțională. Serviciul special israelian „Mossad” de exemplu s-a ocupat de eliminarea dușmanilor statului evreu pe teritoriul altor țări. Forțele Aeriene Militare americane folosesc drone de atac în alte țări.

„Serviciile speciale au acorduri reciproce privind asistența juridică, astfel încât extrădarea lui Ceaus ar fi putut fi realizată oficial la cererea Ucrainei. Dacă se va dovedi că judecătorul a fost scos din țară cu mașina Ambasadei Ucrainei în Moldova, atunci aceasta reprezintă o încălcare gravă a Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice", a spus juristul.

Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2021
Societate
Cum a comentat Sandu zvonurile că ar fi implicată în răpirea judecătorului ucrainean
Suharevskaia este sigură că sarcina diplomaților este de a-și proteja cetățenii pe teritoriul altor state. Expertul a subliniat că, după incidentul cu Ceaus, ar fi legitim ca diplomații ucraineni să fie declarați persona non grata și să fie expulzați din Moldova pentru comiterea unei infracțiuni penale grave.

După cum a precizat expertul, în acest fel Moldova ar contura o poziție principială în ceea ce privește răpirea de persoane de către diplomați pe teritoriul său.

Cazul Ceaus

Amintim că judecătorul ucrainean a fost răpit pe 3 aprilie curent chiar în centrul Chișinăului. Dispariția acestuia a fost anunțată de avocatul moldovean Iulian Balan. El a făcut un apel către Președinția Republicii Moldova, Procuratura Generală, SIS și toate organele de forță.

Judecătorul Nicolae Ceaus se află pe teritoriul țării noastre după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari, acesta fiind în proces cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic.

Ciocoi despre cazul Ceaus: Fostul judecător ar fi fost extrădat oricum în Ucraina>>>

Ministrul interimar al Afacerilor Interne Pavel Voicu a declarat anterior că structurile subordonate MAI au lucrat non-stop după răpirea judecătorului Nicolae Ceaus pentru a stabili toate circumstanțele infracțiunii, menționând că o persoană a fost reținută. Oficialul a precizat că răpirea a fost comisă de cetățeni străini.

Parlamentul a decis pe 9 aprilie constituirea Comisiei de anchetă „pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0