CHIȘINĂU, 22 apr - Sputnik. În ultimele zile, cursul leului moldovenesc fluctuează foarte mult. Astfel de situații mereu provoacă îngrijorare în societate, iar mulți cetățeni asociază deprecierea leului cu instabilitatea politică și aleargă la casele de schimb și băncile comerciale pentru a-și schimba banii în dolari sau euro.
În mare parte aceștia pot fi înțeleși deoarece aproape într-o săptămână "a devenit mai ușor" сu 40 de bani. Dar există premise pentru ca moneda moldovenească să continue să scadă în cotații? Răspunsul la această întrebare l-a oferit expertul economic Roman Chircă în studioul Sputnik Moldova.
"Eu nu aș recomanda cetățenilor să alerge la casele de schimb valutar. Nimic rău nu s-a întâmplat. Dacă vă uitați la fluctuațiile cursului, cu o lună în urmă euro costa aproximativ 21,25 de lei, iar acum - 21,65. Valoarea monedei europene a crescut cu 40 de bani", a declarat Chircă.
Potrivit expertului economic, îngrijorarea cetățenilor a generat tendința de a crește sistematic cursul la euro - la câteva zile cu 10-12 bani. Chircă a menționat că devalorizarea ușoară a leului moldovenesc este influențată de factorii de sezon, cum ar fi scăderea volumului livrărilor de export din Moldova.
"De la începutul anului, veniturile din exporturi au scăzut cu aproximativ 6%, în timp ce importurile în țară au crescut cu 8%. Acest lucru a dus la creșterea cererii de monedă. Acest lucru a provocat o tendință de depreciere a leului", a explicat expertul.
Economistul a subliniat, de asemenea, că și instabilitatea politică din țară a influențat modul de a construi politica caselor de schimb valutar. Potrivit lui Chircă, anume acest factor poate provoca panica în rândul populației, cetățenii se grăbesc să cumpere valute anume atunci când văd că viitorul apropiat al Moldovei este incert.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova