Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Înalta Curte va examina constituționalitatea stării de urgență - Iată ce poate urma

© Sputnik / Mihai CarausКонституционный суд Молдавии
Конституционный суд Молдавии - Sputnik Moldova, 1920, 22.04.2021
Abonare
Constituționalitatea proiectului prin care în Republica Moldova a fost instituită stare de urgență până la sfârșitul lunii mai va fi examinată săptămâna viitoare.

CHIȘINĂU, 22 apr - Sputnik. Sesizările privind constituționalitatea hotărârii Guvernului prin care s-a propus instituirea stării de urgență și a hotărârii Parlamentului prin care această stare de urgență a fost decretată vor fi examinate de Curtea Constituțională miercuri, 28 aprilie. Autorii acestor sesizări sunt deputații Ocavian Țîcu și Sergiu Litvinenco. 

Înainte de a sesiza Curtea Constituțională, Țîcu a declarat în cadrul unei conferințe de presă că instituirea stării de urgență ar fi ilegală și neconstituțională, deoarece la adoptarea hotărârii au existat încălcări de procedură. Totodată, deputatul a menționat că Președinția ar fi trebuit să conteste această hotărâre. Un argument adus de Octavian Țîcu este faptul că un guvern interimar „nu ar avea dreptul să propună instituirea stării de urgență”. 

Чрезвычайное положение в Молдове: что надо знать - Sputnik Moldova, 1920, 02.04.2021
Stare de urgență în Moldova: Ce trebuie să știm

La rândul său, deputatul PAS Sergiu Litvinenco, care a depus la Curtea Constituțională sesizarea cu privire la declararea neconstituționalității actelor normative care țin de declararea stării de urgență, a declarat la începutul lunii aprilie că s-au încălcat mai multe prevederi legale și constituționale. 

„Dincolo de faptul că această stare de urgență este un fake ordinar, s-au încălcat mai multe prevederi legale și constituționale. Guvernul nu avea dreptul să propună starea de urgență pentru că este în exercițiu și nu este plenipotențiar, pe de altă parte parlamentul nu putea să voteze starea de urgență, întrucât proiectul hotărârii parlamentului a fost propus de un grup de deputați. Ce au făcut ei este un „artificiu” juridic”, a argumentat Litvinenco.

Amintim că Parlamentul a declarat stare de urgență până pe 31 mai inclusiv. Proiectul de lege a fost susținut de majoritatea parlamentară.

Precizăm că în cazul în care starea de urgență va fi declarată neconstituțională, Maia Sandu va avea dreptul să emită decretul de dizolvare a Parlamentului. Și asta pentru că, conform Constituției, forul legislativ nu poate fi dizolvat în timpul stării de urgenţă, de asediu sau de război, precum și în ultimele 6 luni de mandat al președintelui. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0