Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Motorină din România pentru agricultorii afectați de secetă: Când vor primi

© Sputnik / Aleksandr Pogotov / Accesați arhiva multimediaAgricultor, tehnică agricolă
Agricultor, tehnică agricolă - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2021
Abonare
În curând ar putea fi dat startul procedurii de distribuire a ajutorului umanitar de motorină din partea României pentru agricultorii afectați de secetă.

CHIȘINĂU, 21 apr - Sputnik. Peste trei mii de producători agricoli din țara noastră au solicitat ajutor umanitar sub formă de motorină din ajutorul umanitar extern acordat de România. În urma evaluării cererilor, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) informează că cele mai multe solicitări de ajutor umanitar au fost depuse de producătorii agricoli din raioanele; Cahul – 232 de cereri, Comrat – 177 de cereri, Căușeni – 176 de cereri, Orhei – 164 de cereri, Ștefan Vodă - 152 de cereri.

Secetă,porumb, Ciutești, Nisporeni, august 2020  - Sputnik Moldova, 1920, 02.12.2020
Agricultorii afectați de secetă pot solicita compensații

Cererile au fost recepționate în perioada 16 martie - 5 aprilie curent.

„Conform datelor preliminare, producătorii agricoli au declarat că, în anul trecut,  au fost afectate de seceta circa 475 de mii de hectare de teren agricol, cel mai mult fiind afectate terenurile cultivate cu porumb – 49,3% (234,4 mii ha), floarea soarelui – 45,9% (218,0 mii ha) și alte culturi (soia – 7,7 mii ha, sorg – 7,3 mii ha, sfecla de zahăr- 2,9 mii ha, mazărea -2,7 mii ha, etc.)”, precizează MADRm într-un comunicat de presă.

În urma evaluării s-a constatat că suprafața de teren eligibilă constituie circa 325 de mii de hectare, iar cuantumul mediu cantitativ per hectar de motorină ar constitui circa 18,46 litri. Mărimea ajutorului per hectar de teren arabil afectat se calculează în baza cantității totale de motorină disponibilă, raportată la suprafața totală eligibilă.

Amintim, Regulamentul privind stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern acordat de către România, destinat compensării parțiale a pierderilor suferite de producătorii agricoli pentru roada anului 2020, ca urmare a înregistrării secetei la culturile de fitotehnie, a fost aprobat prin  Hotărârea Guvernului din 11 martie 2021. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0