Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii ”își sapă propriul mormânt” atunci când își reproiectează apartamentele

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Accesați arhiva multimediaПовседневная жизнь
Повседневная жизнь - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2021
Abonare
Expertul a explicat de ce este periculoasă demolarea pereților portanți în blocurile cu multe etaje, atunci când locuitorii din Chișinău și din alte orașe ale Moldovei își extind neautorizat spațiul locativ, fără să se gândească la consecințe în caz de cutremur.

CHIȘINĂU, 21 apr – Sputnik. Cu puțin timp în urmă, în Carpați, în zona seismică Vrancea a avut iarăși loc un cutremur cu magnitudinea de 4,5 pe Richter. Locuitorii Moldovei nu l-au prea simțit pentru că  mișcările telurice  au fost slabe. Dar pericolul cutremurelor repetate îi poate paște pe cetățenii țării din nou, acolo unde nici nu se așteaptă.

© Sputnik / Mihai CarausIgor Nicoară
Moldovenii ”își sapă propriul mormânt” atunci când își reproiectează apartamentele - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2021
Igor Nicoară

Mulți locuitori ai țării practică deja de mult timp demolarea ilegală a pereților portanți în blocurile cu multe etaje, ceea ce comportă riscuri grave. Prin ce este periculoasă o astfel de samovolnicie în cazul unor cutremure repetate? Directorul Institutului de Geologie și Seismologie, Igor Nicoară, a răspuns la această întrebare în studioul Sputnik Moldova.

"Evident, acest lucru nu înseamnă că astfel de case vor începe pur și simplu să se prăbușească la un cutremur. Dar cu siguranță astfel de clădiri sunt incluse în registrul clădirilor cu risc sporit de prăbușire. Este un fapt. Acest lucru se referă în special la blocurile construite din panouri mari. În ele toate elementele de construcție suportă o anumită încărcătură. ",  a spus interlocutorul.

Сейсмограф - Sputnik Moldova, 1920, 09.04.2021
Cutremur puternic, de mare adâncime, în apropiere de Moldova
Potrivit expertului, dacă în apartamentele de același tip, plasate în plan vertical, mai mulți proprietari ai acestora vor demola concomitent pereții portanți, aceștia nu se vor supune doar pe sine și pe cei ai casei unui risc sporit de a fi îngropați sub dărâmături în cazul unui cutremur, ci și pe alți locatari ai blocului, ceea ce poate fi calificat drept o crimă.

"Prin urmare, este necesar să se facă inventariere completă a fondului locativ, al construcțiilor, să se constate și să se documenteze în ce stare se află toate elementele clădirii", a adăugat specialistul.

Astăzi, din păcate, seismologii nu dispun de astfel de informații și pot doar să presupună care dintre construcțiile mai uzate din punct de vedere tehnic se pot prăbuși în cazul unor mișcări telurice repetate, cu o magnitudine de la 5 pe scara Richter și mai mult.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0