Chișinăul, în flăcări: Cele mai grave incendii produse în ultimii ani

© Photo : Facebook / Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAIIncendiu de proporții pe strada Calea Basarabiei 30 din Chișinău
Incendiu de proporții pe strada Calea Basarabiei 30 din Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2021
Abonare
Incendiul izbucnit în dimineața zilei de 21 aprilie la Chișinău a putut fi văzut din aproape toate sectoarele capitalei. O coloană imensă de fum i-a speriat pe oameni. Sputnik Moldova vă reamintește de cele mai mari incendii din ultimii ani.

CHIȘINĂU, 21 apr - Sputnik. Dimineața zilei de 21 aprilie la Chișinău a început cu un incendiu de proporții, care a izbucnit la un depozit de vopsele de pe strada Calea Basarabiei 30. Apelul la Serviciul Unic de Urgență 112 a fost recepționat la ora 07:19.

Pentru stingerea incendiului, au fost implicați 60 de pompieri și 15 autospeciale. Focului i s-a atribuit a treia categorie de complexitate. Suprafața de ardere era mai mare de două mii de metri pătrați. Nu au fost identificate victime.

Ofițerul de presă al IGSU Liliana Pușcașu a declarat pentru Sputnik Moldova că incendiu a fost localizat la ora 08:57 și că flăcările deja nu se mai răspândesc.

Sputnik Moldova reamintește de cele mai grave incendii produse în țară în ultima perioadă. 

Filarmonica Națională - distrusă de flăcări

În 2020 Moldova a pierdut o bijuterie din Chișinău - Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”. 

O pierdere imensă pentru întreaga țară provocată de flăcări în acest an a  fost Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”. S-a întâmplat în data de 24 septembrie.

Pompierii au luptat ore în șir pentru a stinge incendiul, însă focul a mistuit totul în calea sa. Flăcările au distrus ambele săli de concerte, numeroase instrumente muzicale și partituri prețioase. Suprafața afectată de incendiu constituie peste trei mii de metri pătrați. 

Pentru lucrările de demontare a clădirii Filarmonicii Naționale au fost alocate 454 de mii de lei.

Incendiu lângă Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Vieru”

Pe 15 septembrie 2020 a izbucnit un incendiu pe un șantier de pe strada Tricolorului, chiar lângă Teatrul de Operă și Balet „Maria Biesu”. Fumul dens s-a ridicat sus de la etajele superioare ale unei clădiri în construcție din centrul capitalei.

Incendiul a izbucnit din cauza foilor de polistiren, care se aflau pe acoperișul clădirii, la etajul 10. Focul a fost stins destul de repede, nimeni nu a fost rănit.

Incendiu de proporții la uzina Mezon din Capitală

Un alt incendiu care a zguduit Chișinăul este cel produs pe 8 ianuarie 2020, când a luat foc uzina Mezon.

La fața locului au intervenit șapte autospeciale de intervenție. Conform datelor IGSU, focul a afectat o suprafața aproximativ de 200 m2. Victime nu au fost raportate.

Două incendii grave într-o singură zi

La Chișinău, la 20 aprilie 2018, s-au produs aproape simultan două incendii. Clădirea Institutului de Microbiologie și Biotehnică al Academiei de Științe a Moldovei de pe strada a fost prima care a luat foc. 

La fața locului au intervenit 14 autospeciale și peste 100 de salvatori, adică întreaga garnizoană a pompierilor din Chișinău. Incendiul a afectat o suprafață de o mie de metri pătrați din acoperișul clădirii. Focul a fost complet stins în aproximativ o oră.

Iar la ora 13.13 a fost recepționat un nou apel - clădirea centrului comercial Lunedor, care se află pe strada Ismail 89/1 a luat foc. Incendiul a reușit să se extindă pe o suprafață de peste 500 de metri pătrați.

Stadionul Republican - în flăcări

În data de 24 iulie 2017 un incendiu a izbucnit la depozitul de crengi și arbori de pe stadionul republican din Chișinău.

La fața locului, conform numărului sporit de intervenție au fost îndreptate 16 autospeciale de intervenție cu un efectiv de peste 80 de persoane. Pentru localizarea și lichidarea incendiului au fost formate 4 sectoare de luptă, iar datorită intervenției eficiente focul a fost ținut sub control.

Întreaga garnizoană a Serviciului Salvatori și Pompieri a fost ridicată în regim de alertă. Pompierii au luptat cu focul timp de cinci ore. Au fost luate în considerare mai multe versiuni ale celor întâmplate, inclusiv incendierea.

Depozit cuprins de flăcări

Un puternic incendiu s-a declanșat pe 11 noiembrie 2016 în sectorul Ciocana al capitalei într-un depozite. Acesta a luat viața a două persoane.

Incendiul a izbucnit la etajul patru, dar apoi flăcările s-au răspândit și la etajul al cincilea. Pentru a căuta persoane care ar putea fi în clădirea în flăcări, au fost organizate trei grupuri de salvatori. Acestea au găsit două persoane fără cunoștință. Unul era Ivan Nogailic în vârstă de 28 de ani, care primul a intrat în clădirea cuprinsă de foc și fum, și a decedat în timpul misiunii. 

După moartea pompierului, din cauza pericolului, s-a decis stingerea focului doar din exterior.

Abia a doua zi, pompierii au putut să intre din nou în clădire, iar seara să stingă complet focul. Câteva zile mai târziu, salvatorii au găsit cadavrul unei femei.

Procuratura a deschis două dosare penale cu privire la incendiu și nerespectarea securității la incendiu și a protecției muncii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0