Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De ce Rusia își concentrează navele din mai multe flote la Marea Neagră

© Sputnik / Russian Defense Ministry Press Service / Accesați arhiva multimediaБольшой десантный корабль проекта 775 "Александр Отраковский" перед высадкой морского десанта на необорудованное побережье Чукотского моря в районе мыса Ванкарем в рамках маневров "Восток-2018"
Большой десантный корабль проекта 775 Александр Отраковский перед высадкой морского десанта на необорудованное побережье Чукотского моря в районе мыса Ванкарем в рамках маневров Восток-2018 - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2021
Abonare
Transferul unic de rachete, artilerie și nave de desant ale Flotilei Caspice, Flotelor Baltice și de Nord la Marea Neagră este o demonstrație a disponibilității Rusiei de a contracara cu promptitudine orice amenințare în direcția strategică Sud-Vest.

Dacă comparăm Marea Neagră cu o tablă de șah, atunci Federația Rusă are mai multe "piese" și acestea sunt vizibil mai eficiente în jocul militar-strategic propus de Occident.

În dimineața zilei de 17 aprilie, grupul format din 15 nave ale Flotilei Caspice a trecut pe sub Podul Crimeii de-a lungul strâmtorii Kerci și s-a îndreptat spre zona desemnată în Marea Neagră. Detașamentul a efectuat o tranziție inter-flotă, a traversat cele 13 ecluze ale Canalului Volga-Don și a intrat sub controlul operativ al Flotei Mării Negre.

Exerciții militare în Mediterana de Est - Sputnik Moldova, 1920, 26.03.2021
Rusia
Rusia promite un răspuns adecvat la întărirea prezenței NATO în Marea Neagră

În aceeași zi, două nave mari de desant ale Flotei de Nord – "Aleksandr Otrakovski" și "Kondopoga" – au intrat în Marea Neagră din strâmtoarea Bosfor, iar mai târziu – două nave similare ale Flotei Baltice: "Kaliningrad" și "Korolev". Ținând cont de cele șapte nave mari de desant aflate în componența Flotei Mării Negre, gruparea rusă de nave mari de desant în Marea Neagră a ajuns la 11 unități și este capabilă să ia la bord aproximativ trei mii de pușcași marini cu arme standard și vehicule blindate (mai mult de 100 de tancuri). Dar nu trebuie ignorate nici ambarcațiunile de desant.

Forțele Flotilei Caspice, Flotei Baltice și Flotei de Nord, în cooperare cu Flota Mării Negre, participă la manevre de amploare, organizate cu luarea în calcul a situației dificile din zona de responsabilitate. Și, cu ajutorul rachetelor de croazieră "Kalibr", sunt capabile să realizeze "scenariul libian" sau "furtuna în deșert" pe o rază de 2000 km, adică să distrugă agresorul pe teritoriul oricăreia dintre țările europene. Sunt implicate totodată subdiviziunile infanteriei marine și trupele de coastă ale Flotei Mării Negre și ale Flotilei Caspice. De asemenea, la granițele sud-vestice ale Rusiei au fost transferate două armate și trei divizii ale Forțelor aeropurtate, aviația de atac a districtului militar de Sud. Gruparea Crimeea a trupelor și forțelor pe uscat, pe mare și în aer exersează "întâmpinarea fierbinte" a forțelor de desant marin și aerian ale unui potențial inamic.

Răspunsul la presiunea Occidentului

În Europa de Est, se desfășoară exercițiile Armatei SUA Defender Europe 21, cu participarea a 30 de mii de militari din 26 de țări și o fază activă programată în regiunea Mării Negre pentru luna mai. Până atunci, vor sosi navele de război britanice – un distrugător și o fregată antisubmarin, înarmate cu rachetele antinavă americane "Harpoon" și cu sisteme de rachete Sea Wolf, care au o rază de acțiune de până la 80 km pentru țintele aerodinamice. Se știe că navele Marinei britanice din acvatoriul Mării Negre vor fi susținute de avioanele de luptă multirol F-35 de la bordul portavionului "Regina Elisabeta" din Marea Mediterană.

Контрольная проверка сил Черноморского флота в Севастополе — видео - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2021
Video
Video: Cum are loc verificarea forțelor Flotei Mării Negre la Sevastopol

Pe fondul unei escaladări grave în Donbass, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, a declarat anterior că Statele Unite și aliații săi împing Ucrainaspre provocări și la adresa Crimeii.

Forțele armate ale Federației Ruse le "taie" preventiv potențialilor "apărători ai Europei" toate căile de acces spre coasta Crimeii și strâmtoarea Kerci (podul Kerci). În legătură cu manevrele militare planificate, Rusia va închide în perioada 21 aprilie – 31 octombrie 2021 mai multe zone ale Mării Negre pentru Forțele Marine străine. Este vorba despre trei zone navigabile: în largul coastei de sud a Crimeii (de la Sevastopol până la Hurzuf), în largul coastei peninsulei Kerci și o mică zonă de mare în apropierea vârfului de vest al Crimeii. Atragem atenția la faptul că toate restricțiile se aplică în interiorul apelor teritoriale ale Federației Ruse, respectă strict normele internaționale și nu creează obstacole navigației civile în strâmtoarea Kerci.

La exercițiile standard ale Forțelor armate ale Ucrainei și NATO, cu exersarea desantării "într-o regiune de criză", Rusia răspunde prin crearea, în largul coastei Crimeii, a unui puternic grup de atac naval cu rachete de croazieră de înaltă precizie, prin formarea unei "armade aeriene" a Flotei Mării Negre și a districtului militar de Sud și prin demonstrarea foarte convingătoare a capacităților sale de a debarca pe o coastă neechipată.

Soldats de la Marine américaine - Sputnik Moldova, 1920, 18.01.2021
"Zonele au fost dezvăluite": Unde și-a îndreptat armele Flota militară a SUA

Anterior, deasupra acvatoriului Mării Negre au început exercițiile comune la scară largă ale aviației districtului militar de Sud și ale Aviației navale a Flotei Mării Negre – bombardierele frontale Su-24M și Su-34, avioanele de vânătoare multifuncționale Su-27SM și Su-30SM exersează lansarea de rachete și bombardamentul țintelor marine la altitudini extrem de mici, precum și rezolvă sarcini de acoperire și escortare a navelor Flotei Mării Negre.

În condițiile dominării rigide a Forțelor armate ale Rusiei, "apărătorii Europei" sunt extrem de limitați în manevre ale forțelor și mijloacelor în Marea Neagră. Planurile Defender Europe 21 vor trebui cu siguranță ajustate, în timp ce autoritatea "partenerilor seniori" din NATO va avea de suferit. De aici și declarațiile alarmante ale Pentagonului cu privire la  sfârșitul "libertății de navigație". Evident, în octombrie situația regională va reveni la normal.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu poziția redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0