Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cât de eficiente sunt vaccinurile administrate în Moldova: Ce spun autoritățile

© Sputnik / Sorokopud JuliaВакцинация против коронавируса
Вакцинация против коронавируса - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2021
Abonare
Rezultatele campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 sunt pozitive, iar autoritățile susțin că serul administrat până acum a ajuns să reducă semnificativ rata de infectare în rândul lucrătorilor medicali care au fost imunizați.

CHIȘINĂU, 20 apr - Sputnik. Campania de vaccinare aduce rezultate bune, susțin responsabilii din sănătate. În cadrul unei conferințe de presă la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, specialiștii au prezentat situația pandemică și modul în care decurge procesul de imunizare în țara noastră.

România a donat Moldovei încă un lot de vaccin AstraZeneca - Sputnik Moldova, 1920, 17.04.2021
Societate
România a donat Moldovei încă un lot de vaccin AstraZeneca

Astfel, potrivit datelor prezentate, rata de contagiozitate a scăzut în ultima săptămână și a ajuns la 0,8, ceea ce constituie un indicator bun, dar încă nu ne permite să ne relaxăm, susțin specialiștii. Totodată, secretarul de stat al Ministerului Sănătății Denis Cernelea a precizat că și procentul testelor pozitive a scăzut semnificativ, dar a îndemnat oamenii să fie vigilenți în continuare și să respecte măsurile de protecție.

Cum decurge campania de imunizare

Cernelea a vorbit și despre campania de imunizare. El a menționat că din loturile de vaccin primite sâmbătă din România și prin intermediul platformei COVAX, 51 500 de doze de Vaxzevria (AstraZeneca) au fost distribuite marți dimineața centrelor de vaccinare, iar acum vor fi imunizate și alte persoane din cea de-a doua etapă. 

„Până acum au fost imunizați adulții cu vârsta mai mare de 60 de ani, inclusiv persoanele cu comorbidități cu vârsta 18-60 de ani. Astfel, acum se adaugă următoarele categorii prevăzute în etapa a doua, mai exact: lucrătorii din domeniul educației, indiferent e vârsta acestora, angajații structurilor de menținere a ordinii publice, apărării securității statului, Ambasade, Parlament, Președinție, Guvern, ministere și instituțiile subordonate acestora, autoritățile publice locale și lucrătorii sistemului penitenciar”, a menționat secretarul de stat al MSMPS Denis Cernelea. 

Negocieri privind achiziționarea vaccinurilor

Vaccinul Sputnik V - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2021
Societate
Date noi: Vaccinul ”Sputnik V” are o eficiență de 97,6%
Secretarul de stat a precizat că în curând ar urma să ajungă în țara noastră ajutorul umanitar din Federația Rusă, mai exact cele 182 de mii de doze de vaccin ”Sputnik V”. Totodată, alte 10 800 de doze Pfizer au urma să fie aduse în Moldova în iunie, prin intermediul platformei COVAX. Denis Cernea a menționat că autoritățile din sănătate discută cu mai multe companii, astfel ca să fie suplimentat lotul de vaccin împotriva noului virus. 

„Se depune mult efort pentru negocieri paralele cu aproximativ zece producători de vaccinuri. De la compania Pfizer s-au solicitat 700 de mii de doze cu livrarea în mai multe tranșe. În maximum zece zile, contăm să primim oferta și deja o să trecem la etapa de negociere a contractelor. Ce ține de vaccinul Moderna, noi am avut mai multe comunicări cu reprezentanții acestora. Conform ultimei discuții, contractul care ne este propus pentru semnare prevede 1,5 milioane de doze. A fost solicitată livrarea acestora în mai multe tranșe și prevederile contractului sunt de fapt mai mult pentru anul 2022, a precizat Cernelea. 

În cadrul conferinței a fost discutat și subiectul achiziției a vaccinului chinezesc. Autoritățile au precizat că sunt gata să cumpere 100 de mii de doze de vaccin CoronaVac, deși anterior se anunțase cifra de 400 de mii de doze. Specialiștii spun că încă se negociază contractul, iar cu alte detalii vor putea reveni mai târziu în acest sens.

Conform datelor prezentate până în prezent peste 96 de mii de persoane au primit serul împotriva COVID-19, iar 1 123 de persoane au prezentat reacții adverse, majoritatea fiind în formă ușoară.

Cum s-a reflectat vaccinarea asupra ratei de infectare a medicilor

Specialiștii au precizat că după ce 60 la sută dintre lucrătorii medicali au fost vaccinați, rata de infectare în rândul acestora a scăzut.

Ambulanța - Sputnik Moldova, 1920, 19.04.2021
Când am putea să ne așteptăm la o creștere bruscă a numărului de cazuri de COVID-19

„Avem o diminuare la fel de progresivă, avem o scădere în rândul lucrătorilor medical cu 82,5 la sută. (...) Cele mai bune rezultate le avem în rândul medicilor. Dacă, în medie, medicii reprezentau 2,1% pe săptămână din totalul de cazuri, atunci în săptămâna aceasta a fost înregistrat indicatorul de 0,3%”, a precizat specialistul ANSP Alexei Ceban.

Totodată, 229 persoane care s-au vaccinat au fost diagnosticate ulterior cu COVID-19. Potrivit lui Alexei Ceban, boala s-a manifestat în medie în a 11 zi de la imunizare, iar din acest motiv specialistul a menționat importanța protejării și după imunizare. Deoarece imunitatea la COVID-19 apare abia după cea de-a 14 zi după administrarea celei de-a doua doză.

Amintim că sâmbătă, lotul de 132 de mii de doze de vaccin Vaxzevria (anterior cunoscut ca AstraZeneca) din partea României a ajuns în Republica Moldova. Tot sâmbătă, 17 aprilie, țara noastră a a primit 48 de mii de doze de vaccin Vaxzevria prin intermediul platformei COVAX.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0