Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un expert spune câte zile mai are actualul Parlament

© Sputnik / Mihai CarausTeodor Cârnaț
Teodor Cârnaț - Sputnik Moldova, 1920, 19.04.2021
Abonare
Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț spune când Parlamentul de legislatura a X-ea își va sista activitatea. Detalii - în materialul ce urmează.
Un expert spune câte zile mai are actualul Parlament

Mai mulți experți în drept se dau cu părerea ce se va întâmpla după ce Curtea Constituțională a dat curs dizolvării actualului Parlament. Juriștii se întreabă când președintele Sandu va emite decretul de dizolvare a Legislativului, iar problema care apare este din ce moment va produce efect decretul semnat de Maia Sandu. În cazul în care președintele va semna decretul acum, spun experții, ea va trebui să precizeze exact momentul din care el produce efect, fiindcă ar urma să fie stabilită data noilor alegeri după expirarea stării de urgență, la sfârșitul lunii mai.

Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 19.04.2021
Politică
Maia Sandu, la lansarea Planului de Acțiuni al CoE pentru Moldova 2021-2024
Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț spune că în funcție de publicarea decretului prezidențial vom putea afla și despre activitatea de mai departe a actualului Legislativ. Cârnaț consideră că din moment ce decretul Președintelui va fi publicat, Parlamentul își suspendă activitatea și va putea adopta doar hotărâri.

„Parlamentul de legislature a X-ea este legal până când este publicat decretul președintelui de dizolvare a lui. Până la acel moment, Legislativul este funcțional și adoptă orice act legislativ. Din momentul  publicării decretului, Parlamentul  își suspendă activitatea și poate adopta doar hotărâri”, a precizat Teodor Cârnaț.

 Pe 15 aprilie, Curtea Constituțională a constatat că sunt întrunite circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului, iar președintele Maia Sandu a declarat că va semna, în timpul apropiat, decretul privind dizolvarea Parlamentului. Constituția prevede că Parlamentul nu poate fi dizolvat în timpul stării de urgenţă, de asediu sau de război.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0