Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum au apărut în închisorile moldovenești ”clienți VIP” – specialist

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение - Sputnik Moldova, 1920, 19.04.2021
Abonare
Specialistul în domeniul dreptului și cunoscut avocat din țară a dezvăluit detalii din culisele vieții în instituțiile penitenciare autohtone.

CHIȘINĂU, 19 apr – Sputnik. Pe parcursul ultimilor ani, în societatea moldovenească au fost scoase la iveală în mod repetat informații despre faptul că, într-o serie de penitenciare din țară, soarta unor deținuți privilegiați este adesea mult mai bună decât a muritorilor de rând fără ”legături necesare”, ale căror camere nu sunt dotate cu frigidere, televizoare și alte privilegii de închisoare.

Penitenciar - Sputnik Moldova, 1920, 25.02.2021
Societate
Perchezițiile la Penitenciarul din Cricova: Șeful instituției a fost reținut

Este adevărat că în sistemul penitenciar de la noi există o castă deosebită de deținuți „foarte importanții”? Răspunsul la întrebare a fost oferit în studioul Sputnik Moldova de profesorul, avocatul Iurie Mărgineanu.

"Există unii șefi de instituții penitenciare care permit, dacă li se adresează cu o cerere, să pună un frigider, să facă reparație în celulă. Dar nu toți deținuții au voie să facă acest lucru. Și acestea sunt, cu siguranță, anumite privilegii pentru condamnați speciali, VIP-uri", a spus interlocutorul.

Potrivit expertului, excepții pentru "muritorii de rând" care își ispășesc pedeapsa în închisoare pot fi făcute în cazul când aceștia le furnizează cu regularitate șefiilor instituțiilor penitenciare anumit informații sau, și mai simplu, oferă în mod banal mită. Atunci și în celulele acestor deținuți pot apărea aparate de uz casnic și alte beneficii ale civilizației.

"Cel mai simplu lucru pe care îl fac unii angajați ai instituțiilor penitenciare este să le transmită deținuților telefoane mobile și cartele SIM, ceea ce este interzis", a conchis Mărgineanu.

În spațiul informațional din țară au apărut în repetate rânduri informații despre condițiile inumane din instituțiile penitenciare în care sunt ținuți în arest unii deținuți. De regulă, era vorba de antisanitarie, umezeală și posibilitatea răspândirii bolilor infecțioase.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0