Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Calendar Ortodox: Duminica Sfintei Maria Egipteanca - Istorie și semnificație

© Sputnik / Владимир Вяткин / Accesați arhiva multimediaSfânta Cuvioasă Maria Egipteanca
Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca - Sputnik Moldova, 1920, 18.04.2021
Abonare
În cea de-a cincea duminică din Postul Mare, creștinii ortodocși o pomenesc pe Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca - exemplul care ne dovedește puterea lui Dumnezeu și că prin voință omul își poate schimba viața, renunțând la păcat.

CHIȘINĂU,17 apr - Sputnik. Duminica a V-a din Postul Mare este închinată Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca. Aceasta a trăit intre anii 355 - 431, și încă de tânără a căzut în patima desfrânării.

Распятие - Sputnik Moldova, 1920, 01.04.2021
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna aprilie

Aflând că la Ierusalim se afla lemnul Sfintei Cruci, a venit aici ca să i se închine, dar nu a reușit să intre în biserică. Înțelegând că aceasta se datorează vieții sale păcătoase, Maria Egipteanca ia hotărârea de a se îndrepta și petrece timp de 47 de ani în asceza și rugăciune în pustiul Iordanului.

Potrivit registrului de stat al populației, în Republica Moldova numele Maria este purtat de aproape 120 de moldovence. 

Predica la Duminica Mariei Egipteanca, rostită de părintele Calistrat de la mănăstirea Vlădiceni

În una din predicile sale, Ieromonahul Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni de lângă Iași se întreabă retoric ”dacă ar fi să punem în balanță viața Mariei Egipteanca cu viața noastră, cine ar putea spune că este mai curat ca ea? Și ne referim aici la viața pe care a dus-o ea în păcat”.

”Să fi fost una din zilele noastre, nu se oprea șa biserică, nu se oprea la icoana Maicii Domnului, nu se oprea la altar să se spovedească sau să primească sfintele taine. Era să meargă din clubul acesta, în alt club sau de pe strada asta în altă stradă. Deci niciodată în memoria noastră obosită, să zicem așa, să nu cântărim păcatele Mariei Egipteanca cu modernismele păcatului de azi. Cu câtă nonșalanță tratăm noi azi păcatul și la ce mod îl trata Maria egipteanca”, îi atenționează pe creștini părintele Calistrat.

Părintele precizează că acest canon care se face în această zi, este ca o trambulină care ne ajută să ieșim din starea de păcat și lâncezeală sau de adormire, subliniind că nu este greu să postești, ci este greu să-ți schimbi interiorul.

Viața și acatistul Sfintei Maria Egipteanca

Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0