Înapoi în istorie: Cum s-a schimbat Chișinăul în aproape un secol

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Capitala Republicii Moldova este plină de monumente și clădiri care s-au păstrat în timp și care ne pot arăta în prezent cum era orașul acum un secol.

Echipa Sputnik Moldova vă propune să călătoriți în timp - să faceți o excursie prin cele mai vechi locuri care s-au mai păstrat.

Chișinăul anilor 30 ai secolului trecut are o istorie bogată ce merită știută. Unele monumente arhitecturale care datează de atunci au fost deja renovate, altele încă au nevoie de un nou suflu, dar toate încă își păstrează încărcătura istorică.

Noi vă prezentăm Chișinăul de acum aproape un secol și vă arătăm ce s-a schimbat și ce a mai rămas din Chișinăul interbelic. Faceți o călătorie în timp alături de Echipa Sputnik Moldova. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

© Sputnik Caraus Mihai/Ion ȘtefănițăClădirea fostului gimnaziu pentru fete al zemstvei basarabene. Este un monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională. Gimnaziul particular pentru fete a fost fondat în 1864 de către Liubovi Beliugova.
Cum s-a schimbat Chișinăul în aproape un secol  - Sputnik Moldova
1/12
Clădirea fostului gimnaziu pentru fete al zemstvei basarabene. Este un monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională. Gimnaziul particular pentru fete a fost fondat în 1864 de către Liubovi Beliugova.
© Sputnik Caraus Mihai/Ion ȘtefănițăLiceul militar "Regele Ferdinand I" și Catedrala „Schimbarea la Față”. Catedrala o găsim și astăzi la intersecția străzilor Serghei Lazo și Ștefan cel Mare, iar în fosta clădire a liceului militar acum este sediul Serviciului de Informații și Securitate.
Cum s-a schimbat Chișinăul în aproape un secol  - Sputnik Moldova
2/12
Liceul militar "Regele Ferdinand I" și Catedrala „Schimbarea la Față”. Catedrala o găsim și astăzi la intersecția străzilor Serghei Lazo și Ștefan cel Mare, iar în fosta clădire a liceului militar acum este sediul Serviciului de Informații și Securitate.
© Sputnik Caraus Mihai/Ion ȘtefănițăClădirea fostei Bănci Urbane, iar din 1978 este Sala cu Orgă. Este un monument de arhitectură de însemnătate naţională. Edificiul a fost construit în stil eclectic cu forme neoclasice şi baroce, tipic pentru clădirile publice de la începutul secolului XX. Construcţia a început în 1903 şi s-a finisat în 1911, iar între anii 1975 – 1978 clădirea a fost reconstruită pentru a deveni sală cu orgă.
Cum s-a schimbat Chișinăul în aproape un secol  - Sputnik Moldova
3/12
Clădirea fostei Bănci Urbane, iar din 1978 este Sala cu Orgă. Este un monument de arhitectură de însemnătate naţională. Edificiul a fost construit în stil eclectic cu forme neoclasice şi baroce, tipic pentru clădirile publice de la începutul secolului XX. Construcţia a început în 1903 şi s-a finisat în 1911, iar între anii 1975 – 1978 clădirea a fost reconstruită pentru a deveni sală cu orgă.
© Sputnik Caraus Mihai/Ion ȘtefănițăGrădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt, bustul scriitorului Alexandr Pușkin.
Cum s-a schimbat Chișinăul în aproape un secol  - Sputnik Moldova
4/12
Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt, bustul scriitorului Alexandr Pușkin.
© Sputnik Caraus Mihai/Ion ȘtefănițăClădirea fostei Dume orăşeneşti, iar în prezent este clădirea Primăriei Capitalei. Construcţia sediului Dumei a fost încheiată în anul 1902. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a fost aproape în totalitate distrusă, fiind reconstruită în anii postbelici după fotografiile edificiului.
Cum s-a schimbat Chișinăul în aproape un secol  - Sputnik Moldova
5/12
Clădirea fostei Dume orăşeneşti, iar în prezent este clădirea Primăriei Capitalei. Construcţia sediului Dumei a fost încheiată în anul 1902. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a fost aproape în totalitate distrusă, fiind reconstruită în anii postbelici după fotografiile edificiului.
© Sputnik Caraus Mihai/Ion ȘtefănițăAceasta este clădirea fostei comunităţi a surorilor medicale „Crucea Roşie a mănăstirii Hârbovăţ”, amplasată pe strada Vlaicu Pârcălab 46. În prezent, aici este amplasat sediul Consiliului Audiovizualului și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM).
Cum s-a schimbat Chișinăul în aproape un secol - Sputnik Moldova
6/12
Aceasta este clădirea fostei comunităţi a surorilor medicale „Crucea Roşie a mănăstirii Hârbovăţ”, amplasată pe strada Vlaicu Pârcălab 46. În prezent, aici este amplasat sediul Consiliului Audiovizualului și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM).
© Sputnik Caraus Mihai/Ion ȘtefănițăClădirea Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a găzduit anterior Muzeul zoo-agricol şi al meşteşugurilor populare. Muzeul a fost fondat de Zemstvă în 1889. Edificiul este un monument de arhitectură de însemnătate naţională.
Cum s-a schimbat Chișinăul în aproape un secol - Sputnik Moldova
7/12
Clădirea Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a găzduit anterior Muzeul zoo-agricol şi al meşteşugurilor populare. Muzeul a fost fondat de Zemstvă în 1889. Edificiul este un monument de arhitectură de însemnătate naţională.
© Sputnik Caraus Mihai/Ion ȘtefănițăGrădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt.
Cum s-a schimbat Chișinăul în aproape un secol - Sputnik Moldova
8/12
Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt.
© Sputnik Caraus Mihai/Ion ȘtefănițăCatedrala Nașterea Domnului este o catedrală ortodoxă din Chișinău ce se află în apropierea pieței Marii Adunări Naționale și aparține Bisericii Ortodoxe din Moldova. Clădirea catedralei este un monument de arhitectură de însemnătate națională.
Cum s-a schimbat Chișinăul în aproape un secol - Sputnik Moldova
9/12
Catedrala Nașterea Domnului este o catedrală ortodoxă din Chișinău ce se află în apropierea pieței Marii Adunări Naționale și aparține Bisericii Ortodoxe din Moldova. Clădirea catedralei este un monument de arhitectură de însemnătate națională.
© Sputnik Caraus Mihai/Ion ȘtefănițăClopotniţa catedralei Nașterea Domnului.
Cum s-a schimbat Chișinăul în aproape un secol - Sputnik Moldova
10/12
Clopotniţa catedralei Nașterea Domnului.
© Sputnik Caraus Mihai/Ion ȘtefănițăPiața Marii Adunări Naționale, iar în imediata apropiere a pieței se află Arcul de Triumf, Catedrala Mitropolitană, Casa Guvernului, precum și Grădina Publică Ștefan cel Mare.
Cum s-a schimbat Chișinăul în aproape un secol - Sputnik Moldova
11/12
Piața Marii Adunări Naționale, iar în imediata apropiere a pieței se află Arcul de Triumf, Catedrala Mitropolitană, Casa Guvernului, precum și Grădina Publică Ștefan cel Mare.
© Sputnik Caraus Mihai/Ion ȘtefănițăClădirea fostului azil pentru bătrâni este un monument de arhitectură de însemnătate locală. Arhitectura clădirii este în stil eclectic cu reminiscenţe ale stilului neoclasic. În prezent, aici se află Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.
Cum s-a schimbat Chișinăul în aproape un secol - Sputnik Moldova
12/12
Clădirea fostului azil pentru bătrâni este un monument de arhitectură de însemnătate locală. Arhitectura clădirii este în stil eclectic cu reminiscenţe ale stilului neoclasic. În prezent, aici se află Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.
Fluxul de știri
0