Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum previi furturile auto: Noi recomandări ale Poliției pentru proprietarii de automobile

CC0 / Pixabay / TheDigitalWay / Угон автомобиля
Угон автомобиля - Sputnik Moldova, 1920, 16.04.2021
Abonare
Cum pot fi prevenite răpirile de automobile şi furturile din ele? Poliția vine cu recomandări pentru proprietarii de autoturisme și, totodată, îi îndeamnă pe cetățeni  să nu fie indiferenți la ceea ce se întâmplă în jurul lor.

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Majoritatea furturilor din autoturisme se datorează neatenției proprietarilor, semnalează Poliția Capitalei. Instituția prezintă joi, 15 aprilie, măsuri simple și eficiente prin care toți proprietarii de autoturisme se pot feri de neplăcerile cauzate de spargerea autoturismului și sustragerea bunurilor. 

Вор - Sputnik Moldova, 1920, 04.08.2019
Societate
Ce greșeli fac moldovenii cărora hoții le intră în casă: Constatările Poliției

În cazul în care constatați că s-a comis un furt, nu trebuie să umblați în mașină, pentru că astfel puteți distruge urmele infractorilor, dar să sesizați Poliția.

Potrivit Poliției, principalele moduri de operare folosite de infractori sunt: forţarea mecanică a încuietorilor, spargerea geamurilor, furtul componentelor exterioare (oglinzi, ornamente, embleme, proiectoare, roţi etc.)

În ultimii ani, ca rezultat al progresului tehnologic, a apărut un nou mod de operare – cel bazat pe dispozitive electronice care acţionează asupra sistemelor de închidere centralizată a autoturismului.

Pentru prevenirea spargerilor auto: Poliția Chișinău le recomandă posesorilor de autoturisme:

• Parcați autoturismul în locuri special amenajate, iluminate și, eventual, supravegheate, verificând sistemele de închidere; cuplați alarma și verificați dacă roata de rezervă și portbagajul sunt asigurate corespunzător;
• Nu lăsați la vedere, în interiorul mașinii, obiecte de valoare (genți, poșete, borsete, îmbrăcăminte, casetofoane auto, camere video, telefoane mobile etc.). Acestea vor tenta hoții să vă spargă vehiculul.
• Evitați să păstrați în autoturism acte de identitate, permis de conducere, documente de înmatriculare a mașinii, documentele firmei, cărți de credit, ordine de plată sau orice alte înscrisuri de valoare;
• Închideți complet geamurile când părăsiți autoturismul, chiar și pentru scurt timp. Un geam lăsat ușor întredeschis vă poate da peste cap toate precauțiile folosite.

„Dacă auziți un sistem de alarmă, nu treceți nepăsător mai departe. Gândiți-vă că ar putea fi autoturismul dvs!”, sunt îndemnați cetățenii.

Poliția îi sensibilizează pe cetățeni să nu rămână indiferenți nici dacă observă persoane suspecte la alte autoturisme și, în general, să nu fie indiferenți la ceea ce se întâmplă în jurul lor. 

Московский проспект  - Sputnik Moldova, 1920, 01.08.2019
Societate
Pericolul călătoriei cu mașina de ocazie: Sfaturi ale Poliției ce-ți pot salva viața

 „În cazul în care constataţi că s-a comis un furt din autoturism, apelați cu încredere serviciul specializat 112!”, îndeamnă Poliția.

Anterior, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat pe site-ul său un set de recomandări pentru prevenirea răpirilor de automobile şi a furturilor din ele.

Pentru a preveni răpirea automobilului, MAI recomanda: 

1. Este necesar ca autoturismul să fie dotat cu un sistem de alarmă pe bază de senzori ce se aplică pe geamuri şi capote.

2. La parcare pe timpul nopţii, scoateţi o piesă din instalaţia de aprindere (pornire) a motorului automobilului – astfel puteţi preveni furtul acestuia.

3. Utilizaţi sistemul de blocare a axului volanului, a cutiei de viteze sau a sistemului de frânare, care este un mijloc de descurajare a hoţilor de automobile.

4. Pe toate roţile şi portierele autoturismului aplicaţi dispozitive antifurt.

5. Dotaţi automobilul cu un întrerupător ascuns, care v-ar permite întreruperea alimentării generale a motorului.

6. În cazul necesităţii reparaţiei automobilului, nu acordaţi încredere staţiilor sau atelierelor de reparaţie neautorizate (e posibil să fie făcute mulaje după chei).

7. Fiţi prudenţi şi nu lăsaţi cheile în contact – puteţi avea surpriza ca la întoarcere să nu mai găsiţi automobilul.

Pentru prevenirea furturilor din automobile, MAI recomanda ca, pe timpul nopții, automobilul să fie parcat numai în locurile iluminate şi vizibile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0