Ministrul român al Apărării: Retragem Armata din Afganistan

© Inquam Photos / Cristian SterlicGeneralul Nicolae-Ionel Ciucă
Generalul Nicolae-Ionel Ciucă - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2021
Abonare
Ministrul Apărării de la București, generalul Nicolae Ciucă, a făcut un anunț de maximă importanță pentru România și Armata română, după reuniunea extraordinară comună a miniștrilor de externe și miniștrilor apărării din statele membre NATO.

BUCUREȘTI, 15 apr – Sputnik. Generalul Nicolae Ciucă a transmis, aseară târziu, un mesaj după reuniunea extraordinară comună a miniștrilor de externe și miniștrilor apărării din statele membre NATO.

НАТО - Sputnik Moldova, 1920, 09.07.2018
NATO promite o lume de pace care se înarmează până-n dinți. România îi ține isonul

Reuniunea a avut loc în contextul finalizării analizei administrației SUA cu privire la Afganistan și a deciziei de retragere a forţelor americane până la 11 septembrie 2021, anunță Ciucă.  

Ministrul Apărării arată că pe acest fond, ”urmare a discuțiilor aliate, miniștrii afacerilor externe și ai apărării aliați am adoptat o Declarație comună a Consiliului Nord-Atlantic”.

Prin Declarația comună a fost decisă „demararea procesului de retragere a forțelor aliate din Afganistan începând cu 1 mai 2021”. Deci, militarii români din Afganistan se întorc acasă – și România nu va mai fi prezentă pe acel front deschis de intervenția SUA și NATO.

”Ca unul din cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocați în prezent, România va acţiona în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii”, a spus Ciucă.

De menționat că, pe timpul discuțiilor, Nicolae Ciucă a evidențiat” angajamentul de lungă durată al României pentru stabilitatea și securitatea Afganistanului și am subliniat importanţa focalizării atenției asupra aplicării măsurilor consistente de asigurare a protecției forțelor NATO din Afganistan în perioada următoare, concomitent cu o abordare coordonată privind retragerea trupelor”. 

Nicolae Ciucă arată că, în contextul discuțiilor, a fost abordată și ”situația de securitate recent creată în Vecinătatea Estică”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0