Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce spune juristul Pavel Midrigan despre decizia CCM privind dizolvarea Parlamentului

© Sputnik / Rodion Proca Pavel Midrigan
 Pavel Midrigan - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2021
Abonare
Juristul Pavel Midrigan a comentat pentru Sputnik că decizia pronunțată de Curtea Constituțională era „previzibilă din punct de vedere politic”, sugerând că asupra Înaltei Instanțe s-au făcut presiuni.

CHIȘINĂU, 14 apr – Sputnik. Decizia Curții Constituționale din 15 aprilie, referitoare la dizolvarea Parlamentului era predictibilă „din punct de vedere politic”, a comentat pentru Sputnik Moldova juristul Pavel Midrigan. Expertul a ținut să accentueze absurdul situației: șeful unui stat cu formă parlamentară de guvernare a cerut dizolvarea organului legislativ suprem al țării, în pofida faptului că Parlamentul, printr-o majoritate de deputați, era dispus să instaleze un nou guvern. 

Curtea Constituțională a României, CCR - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2021
Politică
Vor fi anticipate! Curtea Constituțională - Parlamentul poate fi dizolvat

„Decizia era previzibilă din punct de vedere politic, cred eu, pentru că aici s-au inclus diverși... Noi, majoritatea juriștilor, nutream speranța că, totuși, Curtea Constituțională va respecta până la final buchia Constituției. Și nu doar buchia Constituției”, a spus Pavel Midrigan.

Expertul în drept a spus că lui personal i-a plăcut poziția reprezentantului Parlamentului – „foarte clar și-a expus poziția”. Pe de altă parte, Midrigan a apreciat că argumentele reprezentantului Președinției au fost slabe, din punct de vedere juridic.

„Nu se poate proceda astfel cu organul legislativ suprem al țării”, a spus Midrigan, care a făcut referire la un aviz anterior al Comisiei de la Veneția.

Nu se poate proceda astfel, a accentuat Pavel Midrigan, „mai ales în situația în care Parlamentul era dispus să vină cu soluții” pentru desemnarea unui candidat la funcția de premier și instalarea unui nou guvern. 

Joi, 15 aprilie, magistrații Curții Constituționale au decis că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului. 

„Se constată circumstanțele dizolvării Parlamentului din cauza incapacității de a numi un guvern în conformitate cu articolul 85 din Constituție", a anunțat președintele Curții Constituționale, Domnica Manole.

Astfel, președintele Maia Sandu are dreptul să emită decretul de dizolvare a Parlamentului. 

Curtea Constituțională a luat decizia după examinarea sesizării președintelui Maia Sandu. Șeful statului s-a prezentat în fața Curții și a argumentat de ce consideră că Legislativul trebuie dizolvat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0