Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cu cât s-au scumpit în Moldova carburanții și uleiul de floarea soarelui

© Sputnik / Алексей Куденко / Accesați arhiva multimediaАЗС
АЗС - Sputnik Moldova, 1920, 11.04.2021
Abonare
În medie, produsele alimentare s-au scumpit cu 1,56% în luna martie, comparativ cu februarie. Dar prețul unor alimente a crescut destul de semnificativ. În luna martie 2021 inflaţia anuală (pentru ultimele 12 luni) a constituit 1,49%.

CHIȘINĂU, 11 apr – Sputnik. Preţurile medii de consum au crescut cu aproape un procent (0,96%) în martie, comparativ cu februarie, potrivit noului raport al Birouluii Național de Statistică (BNS). 

Produsele alimentare s-au scumpit cu 1,56%, mărfurile nealimentare cu - 0,98%, iar serviciile prestate populației - cu doar 0,09%.

S-au scumpit uleiul de floarea soarelui, multe legume și fructe

În martie, față de februarie, uleiul de floarea soarelui s-a scumpit cu 7,2%, potrivit BNS. Menționăm că un litru de ulei de floarea soarelui a ajuns să coste acum până la 40 de lei. 

Овощи - Sputnik Moldova, 1920, 03.04.2021
Societate
Cât de ecologice sunt fructele și legumele din Moldova – experți

Prețul la legume proaspete a urcat în medie cu 6,4%. În special, s-au scumpit varza – cu 16,6%, rădăcinoasele – cu 6,9%, bostănoasele – cu 6,4%,  tomatele – cu 5,9%, castraveții – cu 5,7%, ciupercile proaspete – cu 5,5%, usturoiul – cu 4,8%, ceapa uscată – cu 2,2%, cartofii – cu 5,4%.

A urcat și prețul fructelor proaspete – cu 3,2%, în medie. În special, s-au scumpit strugurii – cu 6,9%, citricele – cu 6,0%, fructe de livadă sămânțoase – cu 3,8%, fructele exotice – cu 2,1%.

S-au mai scumpit făina de grâu – cu 1,9%, crupele – cu 1,8%, peștele proaspăt sau refrigerat – cu 1,3%.

Carnea, preparatele și conservele din carne s-au scumpit, în medie, cu 1,2%. În special, a urcat prețul cărnii de porc – cu 2,7%.

Pe de altă parte, ouăle de găină s-au ieftinit cu 5,7%, iar brânza de vaci, legumele congelate, cacao și praf de ciocolată – cu până la 0,1%.

S-au scumpit carburanții

În martie, comparativ cu februarie, au urcat prețurile la combustibili și carburanți – cu 5,0%, în medie. 

Medicamente - Sputnik Moldova, 1920, 08.04.2021
Societate
Lista medicamentelor compensate pentru bolnavii de COVID-19 va fi extinsă

În special, s-a scumpit gazul lichefiat ambalat în butelii – cu 7,4%, motorina – cu 7,3%, benzina – cu 7,2%, lemnele pentru foc – cu 1,1%.

Cu până la – până la 1,7% s-au majorat prețurile la echipamentele de procesare a informației, aparatura electrică pentru îngrijirea personală, medicamentele, echipamentele de telefonie mobilă, detergenți, uneltele mici și accesorii diverse, utilajele mari și tehnica pentru grădină, utilajul mecanic mic de uz casnic, aparatele de aer condiționat, țigările  – până la 1,7%.

Pe de altă parte, în martie, comparativ cu februarie, au fost înregistrate mici  reduceri de preț, de până la 0,4%, la paltoane, scurte, costume, pulovere pentru adulți și copii, încălțăminte de iarnă pentru adulți și copii, cărbune de pământ.

Cum au evoluat prețurile la servicii

La serviciile prestate populaţiei, în martie 2021 faţă de luna februarie 2021, au fost înregistrate creșteri de preț la serviciile transportului aerian de pasageri – cu 1,7%. 

Totodată, s-au ieftinit serviciile pentru întreținerea copiilor în creșe și grădinițe – cu 1,1%, iar serviciile de turism peste hotarele țării și serviciile hoteliere – cu câte 0,4%. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0