Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul a adoptat proiectul de lege cu privire la carburanți - iată ce se schimbă

© Sputnik / Валерий Мельников / Accesați arhiva multimediaПовышение цен на бензин
Повышение цен на бензин - Sputnik Moldova, 1920, 09.04.2021
Abonare
ANRE va reveni la experiența de până la 2018, când la fiecare 2 săptămâni stabilea prețuri plafon la carburanți. Proiectul care stabilește reguli generale pentru calcularea prețurilor la produsele petroliere a fost adoptat de Parlament în lectura a doua, finală.

CHIȘINĂU, 9 apr – Sputnik. Parlamentul a adoptat vineri, 9 aprilie, cu voturile a 62 de deputați, proiectul de lege propus de deputatul Alexandru Oleinic pentru modificarea și completarea Legii privind piața produselor petroliere (nr.461 din 30.07.2001). În proiect este propusă o formulă pentru calcularea prețurilor maxime la produsele petroliere. Prețurile se vor calcula la un litru, iar periodicitatea propusă pentru recalculare în proiectul adoptat în lectură finală este de 14 zile.

Stație de alimentare, carburanți - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2021
Politică
Companii petroliere au obiecții la un proiect de lege discutat în Parlament – document

În prima lectură, proiectul a fost votat pe 18 martie.

Pentru examinarea în lectura a doua a proiectului, Comisia parlamentară pentru economie a examinat obiecțiile și propunerile Guvernului, ale Direcției Juridice a Parlamentului, Agenției Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), precum și amendamente ale deputaților.

Comisia a anunțat că deputatul Oleinic nu a acceptat propunerile Guvernului. De asemenea, unele amendamente n-au întrunit numărul de voturi necesare.

Proiectul prevede stabilirea unor reguli generale pentru calcularea și aplicarea prețurilor la produsele petroliere. Potrivit notei informative la proiectul de lege, „amendamentele introduse de Parlament în iulie 2018 la Legea pieței produselor petroliere, care a extins posibilitatea importatorilor și comercianților de a stabili prețurile, sunt nefondate”.

Alexandru Oleinic a propus ca prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale să fie calculate „la 1 litru, separat pentru fiecare tip de produs și partidă importată, conform formulei: 

Бензокалонка  - Sputnik Moldova, 1920, 30.03.2021
Politică
Opinia Președinției: Creșterea prețurilor la carburanți este o înțelegere de cartel

PC = (PL* CV) / K + MC + AC + TVA

unde:

PC – prețul maxim de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale, lei/litru;

PL – valoarea mediei mediilor cotațiilor Platt's FOB MED (Italy) pentru 10 zile anterioare zilei efectuării importului, $/tonă

CV – rata oficială medie de schimb stabilită de Banca Națională a Moldovei pentru 10 zile anterioare efectuării importului, lei/$;

K – densitatea tipului de produs petrolier dat, litri/tonă;

MC – marja la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale, respectiv include cheltuieli de transportare și asigurare până pe teritoriul Republicii Moldova (inclusiv marja rafinăriei), cheltuieli de manipulare și depozitare, alte cheltuieli aferente vânzării cu amănuntul, precum și profitul.  Mărimea marjei se stabilește semestrial de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, dar aceasta nu poate fi mai mare decât media marjelor de comercializare a operatorilor din piața produselor petroliere;

AC – cota accizelor aplicată în conformitate cu Codul Fiscal al Republicii Moldova, lei/litru;

TVA– cota TVA aplicată în conformitate cu Codul Fiscal al Republicii Moldova, lei/litru.”

Pe 30 martie, consilierul prezidențial în domeniul energeticii, Sergiu Tofilat, a anunțat că „Preşedinţia a depus un denunţ la Procuratură în privinţa înţelegerilor de cartel pe piaţa de carburanţi”.

Denunţul, potrivit lui, va fi expediat Parlamentului, împreună cu solicitarea să iniţieze „o evaluare externă a activităţii Consiliului Concurenţei”.
„Companiile petroliere nici nu se ruşinează să vorbească deschis despre coordonarea preţurilor, iar conducerea Consiliului Concurenţei doarme, fix cum a procedat conducerea BNM când a fost furat miliardul”, a comentat Sergiu Tofilat pe Facebook. 

Potrivit Biroului Național de Statistică, în martie, comparativ cu februarie, prețurile la combustibili și carburanți au urcat cu 5%, în medie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0