Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Greceanîi a expediat un demers CC: Solicită interpelarea unui aviz al Consiliului Europei

Zinaida Greceanîi - Sputnik Moldova, 1920, 09.04.2021
Abonare
Președintele Parlamentului își exprimă „reticența” în raport cu intenția președintelui Maia Sandu de a iniția procedura dizolvării Parlamentului, într-un demers expediat Curții Constituționale.

CHIȘINĂU, 9 apr – Sputnik. Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, îi solicită Curții Constituționale (CC) „interpelarea avizului amicus curiae al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei în privința Sesizării cu privire la constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a”.

Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2021
Politică
CC va examina sesizarea Maiei Sandu privind dizolvarea Parlamentului

Președintele Parlamentului i-a expediat vineri, 9 aprilie, Curții Constituționale demersul în acest sens.

„Democrația și regimul democratic se caracterizează prin anumite trăsături esențiale, iar fundamentul acesteia este pluralismul politic și principiul majorității. În aceste condiții, exprim reticența în raport cu intenția Președintelui Republicii Moldova de a iniția procedura dizolvării Parlamentului, manifestată prin Sesizarea nr. 71 f din 29 martie 2021 cu privire la constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a”, se spune în documentul adresat CC de Zinaida Greceanîi.

Președintele Parlamentului solicită „respectuos interpelarea avizului amicus curiae” menționat și motivează această necesitate prin „impactul major al speței atât pentru societate, cât și pentru statul de drept, în vederea obținerii unei opinii echidistante, de înaltă calificare în chestiuni constituționale, marcată prestigios de lipsa emoțiilor politice”.

„Remarc faptul că, în situații reprobabile, Republica Moldova a apelat la înalta expertiză a Comisiei pentru obținerea avizelor amicus curiae asupra unor chestiuni de drept constituțional comparat și internațional, în special subliniez Opiniile nr.954 din 24 iunie 2019, și nr.886 din 19 iunie 2017”, se mai arată în demersul semnat de Zinaida Greceanîi.

Curtea Constituțională a anunțat că va examina sesizarea Maiei Sandu privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului pe data de 15 aprilie, cu începere de la ora 10:00.

Președintele este de părere că există toate circumstanțele pentru ca actualul parlament să fie dizolvat. În context, Sandu a precizat că Legislativul a eșuat în alegerea unui Ggvern, din două încercări, și au trecut 45 de zile de la prima solicitare, iar de la demisia fostului prim-ministru Ion Chicu au trecut mai bine de trei luni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0