Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

A murit soțul reginei Elisabeta a II-a, Prințul Philip

© AFP 2024 / POOL / ADRIAN DENNISPrince Philip
Prince Philip - Sputnik Moldova, 1920, 09.04.2021
Abonare
Prințul Philip, ducele de Edinburgh și soțul reginei Elisabeta a II-a, a murit la vârsta de 99 de ani. Palatul Buckingham a confirmat decesul pe 9 aprilie.

După o lungă luptă cu bolile de inimă, Philip Mountbatten, soț al Elisabetei a II-a din 1952, s-a stins din viață vineri la vârsta de 99 de ani, a anunțat Palatul Buckingham.

„Cu profundă tristețe, Majestatea Sa Regina anunță moartea iubitului ei soț, Majestatea Sa Regală, Prințul Filip, Duce de Edinburgh”, a spus Palatul. A murit „în pace în această dimineață la Castelul Windsor”.

Fiul prințului Andrei al Greciei și Danemarcei și al prințesei Alice, Philip s-a născut pe insula grecească Corfu în 1921, dar a crescut mai mult în Marea Britanie.

În 1947, el a renunțat la dreptul la tronurile Greciei și Danemarcei și a luat numele de familie al mamei sale, Mountbatten. Philip s-a căsătorit cu Elizabeth Windsor, o verișoară îndepărtată, mai târziu în acel an, cu cinci ani înainte de ascensiunea acesteia pe tronul britanic în 1952.

A devenit tatăl prințului Charles și bunicul prințului Harry și al prințului William. De asemenea, a fost tatăl prințesei Anne și al prinților Andrew și Edward.

Tânărul Philip a avut o viață tulbure. Părinții săi s-au despărțit în timp ce ducele era copil, iar prințesa Alice a fost diagnosticată cu schizofrenie și internată într-un azil la sfârșitul anilor 1920. În copilărie, Philip s-a mutat din Grecia în Franța, în Marea Britanie și apoi în Germania pentru educație, revenind în Marea Britanie la mijlocul anilor 1930, în contextul ascensiunii nazismului în Germania.

Biografii săi descriu timpul petrecut în Marea Britanie ca fiind unul calm, deși un eveniment tragic l-a afectat în 1937, atunci când sora sa, Cecile, și soțul ei german, împreună cu familia lor, au fost uciși într-un accident de avion la Ostend.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0