Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Judecătorul învinuit de trafic de influență s-a mai ales cu un dosar penal

Justiție - Sputnik Moldova, 1920, 08.04.2021
Abonare
Magistratul din cadrul Judecătoriei Chișinău, învinuit de trafic de influență și prins în flagrant cu mită, s-a mai ales cu un dosar penal, la fel pentru „trafic de influență”.

CHIȘINĂU, 8 apr - Sputnik. Procurorul General a emis o ordonanță de a porni pe numele judecătorului o nouă cauză penală pentru trafic de influență. Potrivit Procuraturii, magistratul, susținând că are influență asupra procurorilor, ar fi estorcat de la conducătorul unei firme o mie de dolari pentru a interveni la adoptarea unei decizii într-un proces penal, care ar avantaja interesele respectivului agent economic.

Justiție, ciocan - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2021
Societate
Ce s-a întâmplat cu judecătorul prins în flagrant cu mită

Amintim că judecătorul a fost reținut pe 22 martie, pentru 72 de ore. Cauza penală a fost inițiată de procurorul general. Magistratul ar fi pretins 16 mii de dolari de la conducătorul unui agent economic pentru a interveni pe lângă alți colegi de-ai săi să adopte o soluție favorabilă într-un dosar civil. În urma investigațiilor, judecătorul a fost învinuit că a primit 11 mii de dolari din suma pretinsă. 

Acum trei săptămâni, magistratul de la Judecătoria Chișinău, învinuit de „trafic de influență”, a fost eliberat provizoriu sub control judiciar pentru 60 de zile, iar agentul economic, acuzat de „corupere activă”, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Totuși, procurorii au contestat încheierile Judecătoriei Hâncești, sediul Central, insistând pe cercetarea celor doi în arest preventiv, iar Curtea de Apel Chișinău a respins demersurile Procuraturii Anticorupție. 

Totodată, în data de 31 martie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis demersul Procuraturii Anticorupție privind suspendarea provizorie din funcție a judecătorului din cadrul Judecătoriei Chișinău, învinuit de trafic de influență.

Potrivit Procuraturii, acesta va fi suspendat până la hotărârea definitivă în dosarul penal în care este vizat. Procurorii și-au motivat demersul prin faptul că judecătorul ar putea influența mersul anchetei. 

„Activând în continuare în funcția de judecător, ar putea să împiedice la stabilirea adevărului în cadrul urmăririi penale şi ar putea influenta negativ imaginea justiției, inducând dubii privind gradul de integritate al sistemului judecătoresc”, se arată în comunicatul Procuraturii.

Pe 6 aprilie, Curtea de Apel Chișinău a respins cererea procurorilor Anticorupție de a-l plasa pe judecătorul prins cu mită în arest preventiv.

”Prin urmare, conducătorul agentului economic care i-a oferit judecătorului mită - va sta în arest la domiciliu timp de o lună, iar magistratul care a luat mită va rămâne în libertate”, precizează Procuratura într-un comunicat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0