Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Dacă n-ai carte, n-ai parte: De ce copiii romi abandonează școala

© Photo : Facebook / Marin AllaMarin Alla
Marin Alla - Sputnik Moldova, 1920, 08.04.2021
Abonare
Cea mai mare problemă cu care se confruntă reprezentanții etniei rome îl reprezintă accesul la educație al copiilor acestora.

Chișinău, 8 apr - Sputnik. Marin Ala, secretarul general al Coaliție “Vocea Romilor” a declarat pentru Sputnik Moldova că romii moldoveni trebuie să rupă un cerc vicios. „Cercul vicios, părinți care nu au avut acces la educație – copii care nu vor să frecventeze instituțiile de învățământ, trebuie rupt”, a spus Marin Ala.

Vasile Drangoi - Sputnik Moldova, 1920, 08.04.2019
Câți copii romi din Moldova nu frecventează școala?

Acesta a explicat că, în ciuda programului guvernamental de includere a copiilor romi în procesul educațional, mai există suficienți de mulți părinți de etnie romă care nu înțeleg necesitatea accesului la educație al copiilor lor. Potrivit lui, părinții analfabeți întâmpină greutăți în a își ajuta copii să își facă temele pentru acasă, iar aceștia, la rândul lor, fără sprijin din partea părinților, preferă abandonul școlar.

“ În ultima perioadă romii încep să conștientizeze rolul educației în dezvoltarea personală, mulți romi înțeleg că fără carte – n-ai parte”, a spus expertul.

Secretarul general al Coaliției „Vocea Romilor” consideră că schimbarea în bine trebuie să vină inclusiv de la romi, prin comportamentul civilizat în societate, dar și cu ajutorul autorităților. “Programele de incluziune socială pe care le implementează autoritățile centrale și locale sunt binevenite și dau rezultat, dar mai există suficientă rezistență din partea populației majoritare care este reticentă la integrarea celor care au o altă culoare a pielii”, a concluzionat acesta.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0