Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Număr îngrijorător de cazuri de cancer nediagnosticate din cauza pandemiei

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaOperation
Operation  - Sputnik Moldova, 1920, 08.04.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Din cauza pandemiei de coronavirus, un număr mare de persoane cu cancer nu au avut acces adecvat la îngrijiri medicale, iar programările multor operații au fost anulate pentru pacienții fără Covid.

CHIȘINĂU, 8 apr – Sputnik. Liga împotriva cancerului din departamentul Doubs, Franţa, este îngrijorată cu privire la numărul de cancere nediagnosticate.

Într-un interviu acordat L'Est Républicain, președintele Ligii, Jean François Bosset, a vorbit despre rezultatele pe anul 2020.

зубная боль - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2021
Acest simptom „inofensiv” care poate semnala cancerul

„Ne-am aşteptat la diagnosticarea a 400.000 de cancere, număr care corespunde cu puţin peste 1.000 de detectări pe zi. În 2020, în Franța, lipsesc 90.000. Este vorba de persoane care nu au fost diagnosticate și, prin urmare, nu au fost tratate. Acestea vor fi îngrijite mai târziu, la stadii mai avansate ale bolii”, a spus Bosset, citat de Sputnik France.

Acesta a menționat că screening-urile nu au fost efectuate deoarece pacienții nu au mers la medicul lor la apariția simptomelor.

„S-a constatat, de asemenea, o pierdere a oportunității în ceea ce privește participarea la screening, fie că este vorba de mamografii sau colonoscopii”, a avertizat acesta.

În plus, Bosset a subliniat că anularea programărilor din cauza coronavirusului a agravat situația.

„În spitale și clinici private, paturile sunt eliberate pentru pacienții cu Covid. Prin urmare, s-a înregistrat o scădere a numărului de intervenții chirurgicale. Aceste deprogramări înseamnă un pericol pentru bolnavii de cancer”, a subliniat președintele Ligii.

Această lipsă a îngrijirii adecvate a pacienţilor cu cancere poate provoca un exces de mortalitate în anii următori, susține Bosset. În plus, el a menționat că este vorba şi de alte boli care „nu vor fi detectate la timp”.

Un raport anual îngrijorător

Bosset a mai spus că aproximativ 160.000 de persoane pe an mor de cancer, fiind un număr „foarte mare”. Cu toate acestea, „noi tratamente și diagnosticarea timpurie” contribuie la reducerea mortalității globale „cu 0,7-1% pe an”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0