Ţările din Asia-Pacific, pregătite să treacă la tranzacţii comerciale fără dolar

© Pexels / Karolina GrabowskaАмериканские доллары
Американские доллары - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2021
Abonare
Țările din regiunea Asia-Pacific sunt extrem de pregătite să treacă la tranzacţii comerciale fără dolari, iar ţările africane și latino-americane își manifestă interesul de a discuta chestiunea, a declarat vice-ministrul rus de Externe într-un interviu acordat Sputnik.

BUCUREŞTI, 6 apr – Sputnik. „Rusia desfăşoară o cooperare consolidată în această privință cu partenerii săi din regiunea Asia-Pacific, unde dorința de a trece la acorduri reciproce în monede naționale sau alte monede în afară de dolar este destul de mare. Multe țări din America Latină și din Africa arată un interes tot mai crescut în discutarea posibilității de a crește ponderea monedelor naționale în acordurile reciproce cu Rusia”, a spus Pankin, într-un interviu pentru Sputnik.

Валюта разных стран - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2021
Liderii lumii post-pandemice – cine sunt: prognoza agenției Bloomberg
Potrivit diplomatului, promovarea eforturilor relevante în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice și al Comunității Statelor Independente ar fi eficientă, având în vedere că un anumit nivel de integrare a fost deja atins și există o experiență în efectuarea de tranzacții în monede naționale. În plus, Rusia este angajată în dialog cu țările BRICS, a adăugat Pankin.

Rusia își continuă eforturile de sincronizare a sistemelor de plată interne cu țările străine, precum China și Japonia, a continuat Ministrul adjunct de Externe.

Guvernul rus a subliniat deseori că politica de sancțiuni a Washingtonului subminează încrederea în dolar, reduce investițiile din rezervele naționale în datoria publică a SUA și contribuie la creșterea volumului comerțului exterior în ruble și în alte monede.

În același timp, autoritățile ruse dau asigurări că politica de dolarizare nu prevede interzicerea circulației dolarului, ci presupune doar crearea unor condiții avantajoase din punct de vedere economic pentru utilizarea altor valute.

Este important ca Rusia să promoveze sisteme de plăți interbancare care acționează ca alternative la Swift și sunt independente de Statele Unite, a mai spus Alexander Pankin.

„Promovarea sistemelor interbancare pentru efectuarea plăților și transferul de informații utilizând tehnologii moderne și decizii financiare care ar favoriza o alternativă la Swift și ar fi independente de Statele Unite, constituie un alt domeniu important de interes”, a subliniat acesta.

Potrivit diplomatului, sistemul de mesagerie financiară al Băncii Centrale Ruse și platforma de mesagerie financiară Moscova Transit câștigă popularitate, iar Moscova evaluează opțiuni pentru sincronizarea acestor procesări cu sisteme străine similare, cum ar fi inițiativa UE privind „Zona unică de plăți în euro”, sistemul iranian SEPAM și cele chinezeşti CUP și CIPS.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0